U trendu

SBK-08 Superbike World Championship

Italijanski razvojni Milestone dobro je poznat starijim ljubiteljima automobilskih simulacija koji su devedesetih godina prošlog veka uživali u Screamer-u, verovatno jednoj od najboljih arkadnih vožnji za PC. Ova kuća pripremala je za Electronic Arts i igru Superbike, simulaciju moto-sporta. Ove godine Italijani su, u želji da povrate deo nekadašnje popularnosti, to pokušali upravo novim izdanjem Superbike-a.
SBK-08 Superbike World Championship je novi početak, ne samo zbog očigledne tehničke superiornosti u odnosu na ranija izdanja već i zato što ponovo udahnjuje život licenciranim simulacijama. Svih 12 staza autentične su replike stvarnih lokacija (Donington Park, Monca i druge), a slično važi i za kompletnu galeriju motocikala, koja obuhvata aktuelne modele Kavasakija, Jamahe, Dukatija i drugih proizvođača.
Autentičnost nije svedena samo na vizuelni aspekt staza i motora već se odnosi i na kompletan spisak rezervnih delova i timova na čijem se čelu nalazi inženjer, koji telemetrijskim analizama i korisnim savetima igraču pomaže da podesi motor u skladu sa specifičnostima staze. Upravljanje je nešto drugačije nego u prethodnim izdanjima i čini se da je bolje prilagođeno neiskusnim vozačima, odnosno igračima koji se prvi put susreću sa Superbike-om.
Igra je, u celini gledano, izbalansirana tako da privuče nove igrače, a ne razočara stare. Nažalost, ovde igra donekle gubi identitet i postaje pretrpana brojnim opcijama za štelovanje svega i svečega, u kojima se nije teško izgubiti. Fizika, upravljanje i sveukupni osećaj za volanom ostavljaju utisak izveštačenosti, zbog neprirodnih kompromisa između arkadnih i simulacijskih elemenata, koje nije lako pomiriti. U arkadnom režimu igra je prilično zahtevna, a u simulacijskom modu nedostaje preciznost. Bez opcija za asistiranu vožnju boravak na stazi nije naročito udoban, prevashodno zbog prenaglašenog proklizavanja i čudnog ponašanja motora u krivinama. Opcije za podešavanje osetljivosti kontrolera u ovom slučaju bile bi od velike pomoći, ali one u ovom izdanju nisu predviđene.
Osećaj brzine na ravnim deonicama je izvanredan, ali prilikom kočenja i u krivinama motori se ponašaju kao da su nekoliko stotina kilograma lakši. Ni AI nije na očekivanom nivou, jer protivnički vozači tokom trke brzo formiraju kolonu koja prati idealnu putanju i vrlo mlako reaguju na vaše prisustvo, čak i kada potkačite nekoga po točku.
Što se režima tiče, na raspolaganju su sve varijante solo trkanja, od od time trial-a do šampionata. Sa strane tehničkog aspekta, Superbike je blago razočarao, budući da ni po čemu nije nadmašio poslednji MotoGP. Koliko je dobro, s jedne strane, što se Milestone vratio na PC scenu, toliko postoji žal za propuštenom prilikom za upečatljiviji povratak. Čitava priča više liči na probavanje pulsa tržišta, kojim je Milestone hteo da proveri koliko je interesovanje za ovaj vid simulacija, pre nego što ozbiljno prione na revitalizaciju motociklističkih simulacija na igračkim sistemima nove generacije.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)