Shattered Horizon

Jedinstven način igranja igre Shattered Horizon traži navikavanje, ali autori su se pobrinuli da taj proces prođe što brže i, što je važnije, da bude zabavan. Krajem prošle godine, kada smo bili zatrpani svim mogućim hitovima koji se u to doba godine obično pojavljuju, pojava FPS igre Shattered Horizon prošla je prilično neprimećeno, ali ova igra sigurno zaslužuje našu pažnju. Pojava dodatka Moonrise je odličan povod da vidimo kakve novine ova igra donosi velikoj igračkoj zajednici.
Možda nije ni loše što o igri pišemo tek sada, jer je ekstenzija Moonrise udvostručila broj mapa, kojih je u početku bilo samo četiri, što su mnogi navodili kao ozbiljan nedostatak ove igre. Osam mapa je već prihvatljiv broj. Iako priča nije toliko važna, treba reći da su u bliskoj budućnosti ljudi počeli da otvaraju rudarske kolonije na Mesecu, koji je na kraju eksplodirao razbacavši ostatke rudarskih postrojenja zajedno s gromadama kamenja u orbitu. Velike kompanije, naravno, ne žele da prepuste svoje vlasništvo nikome i snage Međunarodne svemirske agencije, koje su poslate u akciju spasavanja preživelih, smatraju se pretnjom.
Time smo dobili dve strane spremne da se otimaju nad ostacima rudarske kolonije i podlogu za nesvakidašnje iskustvo napucavanja. Naime, u igri Shattered Horizon ne postoji pojam gore i dole, jer se likovi u svemirskim odelima kreću bezvazdušnim prostorom u svim smerovima, a neprijatelji se mogu pojaviti iz bilo kojeg smera i zapucati po vama. Pored plutanja i laganog kretanja koje se može nakratko ubrzati, zahvaljujući magnetnim čizmama moguće je i prilepiti se za većinu površina, što je veoma korisno prilikom zumiranja i ciljanja jedinim raspoloživim oružjem.
Puška koju teglite od samog početka igre služi kao univerzalno oružje, jer može da puca rafalno, ima tri vrste granata, služi kao snajper, pa čak i kao oružje za blisku borbu. Preciznim rafalima ili ciljanjem moguće je postići headshot-otove, a ako metu pogodite odnazad, velika je verovatnoća da ćete joj razneti rezervoar na leđima. Pošto u svemiru nema vazduha, svemirsko odelo opremljeno je simulatorom, zbog čega čujemo protivničku paljbu i sve ostale efekte, pa je protivnicima nemoguće da prate vaše kretanje, što je idealna stvar za ubijanje snajperista s leđa.
Autori su očigledno velik deo vremena u toku izrade ove igre posvetili što elegantnijim kontrolama, koje je vrlo lako savladati bez obzira na kretanje u svim smerovima, ali mape koje su prilično velike i sadrže mnogo prolaza i mesta za skrivanje ipak treba naučiti kroz igru. Nažalost, ovo je isključivo mrežni FPS, pa će mnogi učiti na teži način i biti lake mete za iskusnije igrače koji su ovo prošli ranije. Ipak, nije toliko strašno, jer je igra vrlo zabavna i zarazna, a posebno se dopada što je timska saradnja neophodna za što uspešnije preživljavanje. Mora se napomenuti da postoje samo tri mrežna moda, za koje se nadamo da će uskoro biti nadograđeni, kao i da Shattered Horizon ne radi na Windows XP-u, jer zahteva DirectX 10. U svakom slučaju, za 20 evra, koliko košta na Steam-u (10 evra, kada je na akciji), igra Shattered Horizon nudi prilično veliku dozu kvalitetne zabave.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.