U trendu

SpaceStationSim: simulacija svemirske stanice

Ukoliko ste kao mali maštali da postanete kosmonaut a, eto, nije vam se dalo, evo jedne igrice koja će vam iz prve ruke pokazati kako to izgleda. Vision Videogames je u saradnji sa svemirskom agencijom NASA na tržište izbacio za sada jedinu simulaciju svemirske stanice pod nazivom Space station simulation. U igri vi preuzimate ulogu vođe projekta međunarodne svemirske stanice, koja je zajednički projekat više zemalja.
Igra počinje tako što se nalazite u kontrolnom centru svemirske stanice i vršite sve neophodne pripreme za projekat razvoja svemirske stanice. Kupujete nove module, opremu i spremate zalihe potrebne za boravak na svemirskoj stanici. Takođe, možete regrutovati i nove kosmonaute, ako su vam potrebni za određene projekte. Za ove potrebe umesto novca imate zastavice. Na samom početku imate 200 zastavica od svake svemirske agencije zemlje učesnice projekta. Svaki naručeni deo ili oprema za stanicu košta određeni broj zastavica u zavisnosti od toga koja zemlja i u kom procentu učestvuje u proizvodnji naručene robe. Nove zastavice dobijate regrutovanjem kosmonauta iz redova članica projekta, kao i vršenjem određenih eksperimenata za potrebe zemalja članica. Bitno je da imate što više modula ugrađenih u stanicu, jer ćete tako biti u mogućnosti da angažujete više kosmonauta i da vršite više eksperimenata, a samim tim i vaša svemirska stanica će se širiti.
Izbor astronauta je moguć po raznim osnovama, po polu rasi, kao i po osnovu psihičkih i socijalnih karakteristika određenog kandidata. Svi eksperimenti koje vršite zahtevaju od vas da na stanici imate i specijalistu za tu oblast. Kada uspešno okončate eksperiment, kosmonaut dobija iskustvo, a vi nove zastavice. Opremu i kosmonaute transportujete letelicom, i za tu svrhu svaka članica ima svoju letelicu. Određenu opremu možete prevoziti samo određenim tipom letelice, na primer, spejs šatlom ili Sojuzom. Prevoz opreme i ljudstva određenom letelicom znači da vam ona neće biti dostupna neko vreme, pa ćete transport morati pažljivo organizovati i voditi računa šta i kada transportujete. U početku, stanica veoma zavisi od zaliha sa Zemlje, pa je to dodatni problem. Kako se stanica bude razvijala, postajaće manje zavisna u svojim potrebama za zalihama sa Zemlje, jer ćete većinu stvari sami proizvoditi.
Pored tehničkog dela igre i detalja vezanih za samo razvijanje i napredak svemirske stanice, morate voditi i računa o svim aspektima vezanim za ljudstvo koje živi i radi na svemirskoj stanici. Zbog prirode posla i uslova u kojima borave članovi vaše posade upućeni su jedni na druge. A pošto se radi o ljudima koji dolaze iz različitih sredina i zemalja, česte su i međusobne prepirke i svađe. Zbog svega toga morate stalno proveravati kako se osećaju vaši kosmonauti i voditi računa da zadovoljite sve njihove potrebe, kako bi oni uspešno sarađivali i izvršavali poverene zadatke. Na sve to imate i konstantne probleme s opremom, koja se stalno kvari, pa morate da angažujete ljudstvo da se oprema popravlja. U stvari, nikad vam neće biti dosadno, jer se stalno nešto događa. Zbog svega prethodno navedenog ova igra neodoljivo podseća na Sims.
Igra je s grafičke strane korektno odrađena. Muzička podloga vam i nije potrebna, a glasovna gluma je sasvim korektna i uverljivo odrađena. U toku same igre imate i poneku animiranu sekvencu, i to je to. Ako kupite original igre, dobijate i i veliko uputstvo spremljeno direktno u Nasinoj kuhinji na preko 400 stranica. Iz toga ćete više naučiti o radi i životu na samoj svemirskoj stanici nego o samoj igri, ali valjda je to i bio cilj. U svakom slučaju, koga zanima kako funkcioniše jedna prava svemirska stanica ili mu je želja da proba da ostvari svoje dečačke snove i postane astronaut, onda je ovo prava igra za njega. Uživajte u bestežinskom stanju i pogledu na plavu planetu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.