Spider-Man: Friend or Foe

Superheroji, glavni junaci stripova, odavno su se preselili na velike ekrane i u video igrice. Takav je slučaj i sa Spajdermenom. Doduše, ova igra ne prati nijednu filmsku premijeru, kao što je to uobičajeno, već ima svoju priču i na tržište izlazi kao samostalno izdanje.
Zaplet počinje kada meteor koji je pao na Zemlju donese fragmente zle sile pomoću koje neko kontroliše umove svih poznatih Spajdermenovih protivnika u želji da raširi zlo po Zemlji i preuzme kontrolu. Spajdermen je teleportovan u tajnu bazu vojne organizacije poznate pod imenom S.H.I.E.L.D., gde ga vrbuju da krene u misiju spasavanja sveta. Sam zaplet i nije ništa posebno ni novo. Tu krećete u uništavanje zlih fragmenata i hvatanje glavnog krivca. U osnovi, ovo je klasična arkadna igra, podržana 3D okruženjem, koja se najbolje igra udvoje.
Ako igrate sami, u pomoć će vam priskočiti AI i pratiti vas kroz igru. Izbor pomoćnika u igri na početku je ograničen na jedan lik, koji se zove Prowler, ali svi protivnici koje pobedite mogu vam se pridružiti u novim misijama, bilo da ih vodite sami ili da izaberete da vas prate u novim misijama. Taj izbor morate učiniti između dve misije, odnosno između deonica misije. Igra je podeljena na gradove u kojima se fragmenti nalaze, a svaki od gradova je opet podeljen na četiri deonice. Što se tiče pomoćnika, najbolje je da u toku igre izaberete jednog i da ulažete u njegovu nadogradnju. Kupovina raznih pomagala obavlja se pomoću tech tokena, kojih ima bukvalno na svakom koraku. Razbijajte sve što je u vašem okruženju, tokeni ispadaju iz skoro svega.
Sada možete krenuti u borbu u pratnji svog pomoćnika. Napredovanje kroz igru je veoma jednostavno: pojave se neprijatelji, zatvore se vrata, eliminišete neprijatelje, otvore se vrata i idete dalje, i tako do kraja nivoa – ništa komplikovano. Ono što daje draž svemu tome, a da se ne bi moglo reći da je ova igra dosadna, jeste sama borba. Pokreti u borbi koje izvodi glavni junak više su nego teatralni i veoma maštoviti, što igri daje popriličnu draž. Naravno, neko će zameriti što igra nije grafički doterana, ali mora se priznati da je ovo igra gde je Spajdermen prikazan onako kako je prvobitno bio zamišljen kada se pojavio kao strip junak – nezreli adolescent koji je uvek spreman za šalu i zavitlanciju u svakoj prilici.
U stvari, čini se da je cilj autora ove igre bio ne da stvore igru koja će vas ostaviti bez daha u smislu grafike i animacije, već da vam pomognu da se opustite i da u društvu odmorite mozak od današnjih napadni sva čula igara. Daleko od toga da je grafika loša. Sve je relativno pristojno, posebno animacija glavnih junaka. Takođe, zvuk je odrađen veoma pristojno, posebno dijalozi, na koje je obraćena pažnja, pa će vas u toku igre pratiti razni komentari, šale i dobacivanja, a sve u funkciji ideje vodilje ove igre – samo opušteno.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.