Spremite se – stiže Alan Wake

Alan Wake, nova igra koju nam sprema Remedy, trebalo bi da nastavi stopama izvrsnog Max-a Payne-a. Da li će u tome i uspeti ostaje nam da vidimo. Ono što je neosporno i pomalo teško dostižno jeste to da je Max Payn do dana današnjeg ostao jedna od najboljih igara svih vremena, ako ne i najbolja. Predstoji nam da vidimo da li su programeri Remedy-ja i uspeli u svom naumu da nastave tamo gde je stao Max Payn.
Alan Vejk (Alan Wake) je pisac koji svoje košmare koristi kao inspiraciju za knjige koje piše. Njegova verenica Alisa mu je muza i inspiracija. Pre njihovog prvog susreta Alan sanja čudne košmarne snove. Pretače ih u knjigu koja postaje svetski bestseler. Međutim, Alisa nestaje, a zajedno s njom nestaju i Alanovi snovi i inspiracija. Po nestanku inspiracije, Alan prestaje da piše i počinje da pati od nesanice. Lek pokušava da nađe na klinici u malom gradu Bright Falls, gde i uspeva da se izleči. Tokom lečenja upoznaje misterioznu ženu koja liči na njegovu nestalu verenicu i košmari ponovo počinju. Dobivši ponovo inspiraciju, počinje da piše, ali nešto ne valja – Bright Falls počinje da se menja u mesto koje veoma podseća na mesto dešavanja u njegovoj knjizi. Ovo bi ukratko bio scenario igre koja nas uvodi u svet Alana Wake-a.
Akcioni triler je opis koji može najbolje da definiše ovu igru. Atmosfera je veoma turobna i mračna. Igrač se bori protiv raznih košmara koji su plod Alanove mašte, opremljen samo pištoljem i baterijskom lampom. Iako je sam scenario igre veoma zanimljiv, razvojni tim je posebno ponosan na nešto drugo, a to je engine u kome je igra napravljena. Radnja koja se dešava na otvorenom grafički je obrađena do detalja, tako da grad, brdovita okolina i celokupan biljni svet izgledaju skoro foto-realistično. Jezero na čijoj se površini reflektuju sunčevi zraci deluje gotovo savršeno prirodno. Sama dinamika igre postiže se i smenjivanjem vremenskih uslova u kojima se igra odvija. Može vam se desiti da jednom igrate po lepom vremenu, a da vas već sledeći put prati kiša ili neka druga vremenska nepogoda. Pored toga, osvetljenje je veoma bitno i doprinosi celokupnoj atmosferi u kojoj se igra odvija.
Zbog stalnih odlaganja početka prodaje ove igre, ostaje nam da nestrpljivo sačekamo početak 2008. godine, kada će, nadamo se, biti puštena u prodaju. To i nije tako loše, jer je sama igra toliko zahtevna da će vam verovatno trebati mnogo jača mašina od one koju već imate da biste u potpunosti uživali. Inače, kada je igra prvi put prikazana prošle godine, razvojni tim je demonstraciju obavio na mašini sa Quad-Core procesorom na 3,73 GHz. Prema njihovim rečima, čitavo jedno jezgro procesora iskorišćeno je samo za izračunavanje fizike, kako bi se što vernije dočarale vremenske prilike.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.