U trendu

Supreme Commander 2 (1)

Kada se originalni Supreme Commander našao u prodaji pre tri godine, privukao je priličan broj igrača. Doneo je velike mape, solidan engine, dovoljan broj taktičkih mogućnosti, ali i kompleksnost pri upravljanju frakcijama. Upravo zbog te komplikacije Supreme Commander nije bio za svakoga. Srećom, Gas Powered Games odlučio je da to ispravi u nastavku. Iako je rezultat svega toga pre hibrid igara Supreme Commander i Demigod nego evolucija originala, činjenica je da takva mešavina dobro funkcioniše. Pojednostavljen, ali i dalje dinamičan, s dovoljno strateških opcija, Supreme Commander 2 predstavlja kvalitetan, zabavan i zarazan RTS naslov.
Dakle, nastavak je mnogo linearniji, brži i zabavniji od originala, ali je i dalje duboka igra primamljivog izgleda. Takođe, tu je i podjednako kvalitetan multiplejer. Ukoliko ste zainteresovani samo za SP kampanju, verovatno ćete ostati razočarani. Naime, solo kampanja poslužiće samo kao tutorijal za nove igrače, dok će veterani originala teško pronaći u njoj prave izazove. Kampanja pati od nedostatka, nudi mlaku naučnofantastičnu priču, prikazuje plitke i naporne likove, pa joj u globalu fali više dramatičnijih trenutaka. Priča skoro i ne postoji, pa ne treba trošiti vreme na nju. Dovoljno je pomenuti samo da je glavni pokretač radnje veliki intergalaktički sukob između tri frakcije: UEF, Illuminate i Cybran.
Oni koji su igrali original odmah će primetiti da je u nastavku dosta toga promenjeno. Kao prvo, sistem nivoa razvoja za svaki tip jedinice izbačen je i zamenjen tech-tree-jem. Sada više ne treba graditi određene objekte i istraživati tehnologije kako bi se otključale nove. Umesto toga, uveden je tech-tree, koji je podeljen na više segmenata kao što su unapređivanje vazdušnih, pomorskih i kopnenih jedinica, ACU-a i građevina. Pored ulaganja u nove tehnologije i poboljšanje atributa (energija, jačina štitova, brzina popravke i slično), u svakoj kategoriji nalaze se nove eksperimentalne jedinice i građevine do kojih treba doći trošenjem Research-a. Tech-tree je praktičan, pregledan i jednostavan, ali se s njim izgubila i ona strateška kompleksnost menadžmenta iz originala.
S druge strane, za prilično malo vremena možete doći do gigantskih, snažnih eksperimentalnih jedinica i taj podatak i te kako doprinosi dinamici igre. To takođe znači da će jedinice izgrađene na početku meča biti korisne i na samom kraju ukoliko ste ih nadogradili. Ono što još saznajemo iz tech-tree-ja jesu razlike između frakcija. Primera radi, Illuminate uopšte nemaju mornaricu, Cybran-ove pomorske jedinice imaju mogućnost prostiranja nogu pomoću kojih izlaze iz vode i nastavljaju po kopnu, dok UEF ima top koji može da ispaljuje jedinice na drugi kraj mape.
Naravno, sve tri frakcije i dalje mogu s vremenom izgraditi kolosalno moćne robote koji će sejati uništenje kud god da krenu. Jedini minus ovim promenama mogla bi biti brzina kojom se dolazi do najboljih jedinica, uz koju se pomalo gubi onaj osećaj postignuća iz originala. Taj minus će u stvari primetiti samo zagriženi igrači prvobitnog Supreme Commander-a. Novajlije bi s druge strane mogle da naiđu na preterane taktičke i strateške opcije i pored toga što je igra pojednostavljena.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar