Supreme Commander – Forged Alliance

U dugom nizu real-time strategija Supreme Commander s punim pravom zauzima veoma istaknuto mesto i bez sumnje je igra koja je pomerila granice u standardima koje su u ovom žanru postavile igre pre nje. Iako se na tržištu ne nalazi dugo, pred nama se već nalazi i njena ekspanzija pod imenom Forged Alliance.
Ova ekspanzija igre Supreme Commander, može se slobodno reći, predstavlja pravi potez i nikako ne spada u red nastavaka koji se slobodno mogu svrstati u puko kopiranje originala. Forged Alliance nam donosi šest novih misija i pregršt novina, u koje spadaju potpuno redizajnirani korisnički interfejs, bolja grafika i pojava nove, četvrte frakcije. Ovaj nastavak igre počinje tamo gde je završila osnovna verzija igre, gde ste na kraju preuzeli kontrolu nad oružjem „Crno sunce“ i rat rešili u svoju korist. Sada se Crna rupa ponovo otvara i kroz nju u nalet kreće vanzemaljska rasa pod imenom Seraphim.
Vi ste ponovo komandant jedne od tri ljudske frakcije i vaš zadatak je da se odbranite od invazije Serafima. Izbor frakcije ne utiče previše na sam cilj igre, a to je i dalje opstanak, već utiče samo u delu koji se odnosi na sekundarne zadatke i sam dijalog u toku igre. Ono što je ovde ispravljeno u odnosu na original, a odmah pada u oči, jeste to da je veći deo opcija otključan na samom početku, tako da ne morate previše da se patite da oslobodite svu snagu svoje frakcije. Ovo znatno utiče na sam tok borbe, koja je sada dinamičnija i otvara mnoge taktičke mogućnosti. Korisnički interfejs, koji je u ovom nastavku potpuno redizajniran, mnogo je intuitivniji i lakši za korišćenje. Grafika igre je primetno poboljšana u odnosu na original, tako da se i na letimičan pogled uočavaju razlike u odnosu na original, što ovu igru postavlja na mesto najzahtevnije real-time strategije, pomalo je približavajući FPS igrama u ovom segmentu.
Pored ovih izmena, nastavak donosi i određene ispravke u balansu igre, kao što je, na primer, smanjenje snage nuklearnog oružja. Mnoge će razočarati to što proizvodnja nuklearnog oružja sada predugo traje, tako da ćete verovatno završiti misiju i pre nego što oružje bude gotovo. Takođe, ovde moramo napomenuti da novu, četvrtu frakciju ne možete izabrati u single player režimu i ne možete je izabrati za kampanju, već to možete uraditi u skrimish režimu ili u multiplayer-u.
Na kraju, kao zaključak se nameće to da je ova ekspanzija, bez obzira na brzinu pojavljivanja na tržištu u odnosu na original, pun pogodak i da ne spada u red standardnih dodataka, na koje smo navikli, a tipične su za ovu vrstu igara. Ovaj nastavak, pored standardnih dodataka, u potpunosti menja korisnički interfejs i grafiku igre, što kod ljubitelja ove vrste igara, a koji su probali original, svakako može naići samo na odobravanje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.