U trendu

The Witcher

Naučna fantastika je uvek plodno tle za kompjuterske igre. Naravno, književni predložak, ma kako bio dobar, nije uvek garancija da će i igra nastala na osnovu njega biti dobra. Na našu veliku radost, ovde je na delu odličan spoj fantastičnog epa Andžeja Sapkiovskog i odličnog Bioware-evog endžina Aurora, a rezultat tog spoja je fenomenalni The Witcher. Igra je, po mišljenju većine onih koji su imali prilike da je igraju, jedan od najboljih RPG single player naslova koji su se pojavili ove godine.
Glavni junaci priče su Witcher-i, lovci na veštice i borci protiv svega natprirodnog, uvek na strani dobra, ali i vrsta koja polako izumire. Njihov izgled – bela kosa i čudna mrtvačka put, kod običnog sveta izaziva podozrenje i zazor. Loš glas koji ih prati još više povećava odbojnost ljudi, koji ih pre izbegavaju nego što ih angažuju u borbi protiv zla. Glavni junak ove priče je Geralt od Rivije, lovac na veštice, koji je iz nepoznatog razloga izgubio pamćenje i koji kreće u potragu za lopovima koji su opljačkali tvrđavu Witcher-a. U toj potrazi njega očekuje bezbroj zadataka, mnogo monstruma i raznih onostranih neprijatelja.
Vaš glavni junak protiv svojih neprijatelja može da se bori na tri načina, to jest postoje tri različita stila borbe (strong, fast i group), koje možete menjati u zavisnosti od protivnika, ali sva tri stila borbe funkcionišu samo ako koristite mačeve. U borbi protiv zveri i ljudi koristite obične mačeve. U borbi s utvarama i svim natprirodnim bićima koristite srebrne mačeve. Naravno, vaš glavni junak raspolaže i magijskim napadima, od kojih će vam na početku najkorisniji biti vazdušni, koji ćete i najčešće koristiti u borbi dok ne dobijete, to jest otključate, i ostale magijske napade.
Još jedan od bitnih elemanata borbe su i alhemijski napici, koji vam podižu nivo borbene sposobnosti, obnavljaju energiju, što vam, naravno, omogućava da brže i efikasnije savladate svoje neprijatelje. Napitke sami pravite u zavisnosti od raspoloživih reagenasa i formula do kojih ste došli tako što ste ih kupili ili pronašli izvršavanjem nekog od zadataka. Za uspešnu borbu protiv sila zla osnovno je pravilno kombinovanje vašeg mača, alhemije i magije. Samo tako možete savladati svoje neprijatelje, jer su neki od njih otporniji na jednu ili drugu vrstu napada, imaju različite borbene sposobnosti i slično. Kako budete napredovali kroz nivoe igre, dobijaćete talenat-poene, koje možete upotrebiti da unapredite osobine koje su vam najpotrebnije. Najbitnije je da zapamtite da ne možete biti podjednako dobri u svemu, pa se od početka igre morate posvetiti usavršavanju ili magije ili akcije, to jest borbenih elemenata.
Naravno, ni ova igra nije bez mana. Aurora engine, na kome je igra bazirana, sada je već poprilično star i, bez obzira na unapređenja, postoje određena ograničenja koja dosta smetaju prilikom igranja. Ovde mislimo pre svega na predugačka učitavanja pri svakoj promeni lokacije, kao i autosave opciju, što prilično iritira. Grafički, igra, bez obzira na engine, izgleda veoma dobro i u grafici ne zaostaje gotovo nimalo za igrama baziranim na novijim engine-ima. Prema najavama iz razvojnog tima, ovi problemi će biti rešeni novim patch-om, koji će doneti i druga poboljšanja performansi. Zvuk je dobro urađen i prati celokupnu priču veoma dobro. Muzika je u potpunosti uklopljena u ceo ambijent igre i mislim da nećete ostati ravnodušni prema muzičkoj podlozi koja prati celu priču. Glasovna gluma je jedino možda malo podbacila od svih prethodno navedenih elemenata igre.
The Witcher svakako nije bez mana i ima dosta problema koji ga prate, ali je zaista izvanredna igra i definitivno je morate igrati. Obožavaoci RPG naslova će svakako uživati u surovosti i uverljivosti sveta u kome se kreću witcher-i, nećete nikad imati problema s ponavljanjem zadataka i misija, a sam sistem borbe će se sigurno mnogima svideti. U svakom slučaju, dosta dobre zabave i uživanja u fantastičnom svetu boraca protiv veštica i natprirodnog.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)