TimeShift

Igra koja je lako mogla da nikada ne bude objavljena i pored gotovo petogodišnjeg rada na njenom razvoju je TimeShift. Naime, nakon pojavljivanja demo verzije, igra je povučena kako bi je grafički doradili posle veoma negativnih kritika igračke zajednice. Iako su glavni nedostaci, koji se tiču grafičkog dela igre, ispravljeni u finalnoj verziji, to je imalo i svoju cenu. Naime, sam scenario (kao i zaplet) je veoma nedorečen i sumnjivo manjkav.
U igri, vi ste fizičar (gle čuda – bezimeni) koji je zaposlen na nekom institutu gde se proučavaju eksperimentalne tehnologije. Kada vaš, takođe bezimeni, kolega ukrade prototip sajber odela koje omogućava putovanje kroz vreme, vi grabite drugi nezavršeni prototip i krećete u poteru za njim. On se vratio u prošlost i menja istoriju tako što planetu pretvara u policijsku državu čiji je on diktator. Rešeni da sredite stvar, vi krećete kroz vreme i vraćate se u prošlost, gde stupate u kontakt s pokretom otpora i borite se zajedno s njima kako bi stvari dobile normalan tok i svet oslobodile još jednog ludog diktatora.
I pored ovih nedostataka u scenariju, gde zaista nećete dobiti skoro nikakva objašnjenja o tome šta je uzrokovalo takvo ponašanje vašeg kolege, niti postoji bilo kakva ozbiljna razrada karaktera, igra nudi dosta dobre zabave. Ono što veoma popravlja loš utisak o samoj priči jeste akcija. Ovde je ona prvoklasna, sve funkcioniše besprekorno. Upotreba vatrenog oružja je veoma laka, surova i zaista eksplozivna. Takođe, na raspolaganju vam je i još jedan fazon – mogućnost manipulacije vremenom. Odelo koje ste obukli prilikom kretanja u poteru za svojim kolegom može da uspori i zaustavi vreme i da ga, naravno, vrati unazad. Sve to će vam trebati kako biste uspešno završili borbu i ostali živi. Protivnika zaista ima veoma mnogo i, što je još teže po vas, mogu da izdrže mnogo više pogodaka nego vi. Takođe, vremenska manipulacija troši energiju odela, ali se ona popunjava kada ga ne koristite neko vreme. Što se tiče vašeg zdravlja, ono se brzo troši, ali se još lakše popravlja kada nađete neki zaklon i u njemu budete mirni neko vreme.
Manipulacija vremenom često će dovesti do veoma zanimljivih situacija, gde vi možete potpuno zaustaviti vreme, pokupiti oružje svojim protivnicima, a zatim vratiti vreme unazad i gledati kako se oni zbunjeno ponašaju, verovatno se pitajući gde im je oružje. Ili možete, kada zaustavite vreme, ispaliti rafal u protivnike, a zatim pustiti vreme da „teče“ i gledati kako se vaši neprijatelji ruše pogođeni. Metak možete izbegavati u „bullet time“ fazonu (nalik je na sličan efekat iz Max-a Pain-a), a manipulacija vremenom će vam pomoći da rešite i neke od zadataka koji vas čekaju na terenu.
Osnovni nedostaci ove FPS igre su pre svega loše odrađena priča i razne nelogičnosti u scenariju, ali ona to donekle popravlja veoma dobrim vizuelnim efektima i veoma zanimljivom manipulacijom vremenom, mada posle određenog vremena akcija postaje poprilično monotona. Dobra ideja, koja je, nažalost, upropašćena lošim krajnjim rezultatom i koja dosta brzo dosadi.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.