U trendu

Tropico 3: Absolute Power

Ako niste igrali Tropico 3, pravo je vreme da ispravite grešku i nabavite ga zajedno s upravo objavljenom ekspanzijom Absolute Power. Iako mnogi razvojni timovi slede utabane staze i kopiraju jedni druge, postoje izuzeci koji nas tu i tamo uvere da u svetu igara još uvek ima svežih ideja koje nas oduševljavaju. Među igrama koje su na papiru zvučale dosadno, a kad smo ih zaigrali nismo mogli da se odlepimo od njih, nalazi se i serijal Tropico, čiji smo treći nastavak dočekali krajem prošle godine.
Tropico je, ukratko rečeno, simulacija koja nas stavlja u ulogu vladara tropskog ostrva na kojem turisti nemilice troše novac, narod stenje pod diktatorskom čizmom, a vaše odluke moraju da se slušaju milom ili silom, vojnom po mogućnosti. Kao i svaki novi nastavak, Tropico 3 je u serijal uneo mnoštvo inovacija. Ipak, poznato je da su igrači zahtevna publika koja uvek želi nešto novo, pa nam je ekipa Haemimont Games-a nedavno priuštila ekspanziju koju će stari igrači znati da cene, a možda natera i nekog novog znatiželjnika da se oproba u ulozi diktatora.
Prva stvar koja upada u oči jeste nova kampanja s desetak novih ostrva. Humor je i dalje važna stavka, što je primetno u toku cele igre, ali i prilikom izbora samih misija, tačnije, njihovih opisa. Primera radi, već prva misija od nas traži da od ostrvljana napravimo ljenjivce koji ništa ne rade i tako dignemo zadovoljstvo na određeni nivo, ili da od ostrva koje ne može da ima industriju napravimo turistički raj širenjem glasina o čupakabri (chupacabra), mitskom biću koje navodno pije krv stoke.
Kako bi osvežili samu igru, pored dizajna novih ostrva, autori su grafički doradili neke stare građevine, ali i uveli nove kao što je marina. Tu su i novi sadržaji za turiste. Okolinu je moguće ukrašavati novim dekorativnim elementima, dok nas posebno raduju sitni dodaci. Primera radi, klikom na farmu sada je moguće saznati za koliko meseci možete da očekujete žetvu, dok je politička scena obogaćena frakcijama koje imaju svoje zahteve čije ispunjavanje donosi bolje odnose i manju mogućnost bunta. Kao pravi diktator, sada svoju moć između ostalog možete iskazivati štampanjem vlastitog novca (sa svojim likom, naravno), a ne treba zaboraviti ni na odnose sa spoljnim partnerima, SAD i Rusijom. Kako s jednom stranom saradnja raste, druga negoduje, ali nijednoj se neće svideti završetak nuklearnog programa koji pred obale donosi gomilu ratnih brodova.
Ono što je u čitavoj priči najvažnije pomenuto je već na početku, a to je dugotrajnost. Svaka misija u ekspanziji Tropico 3: Absolute Power nudi sate i sate zabave ma koliko jednostavno zvučala i svaka je posebna na svoj način. Moramo priznati da nas je pomalo živciralo dugo vreme izgradnje pojedinih građevina, poput aerodroma i sličnih velikih projekata, ali to su sitnice na koje ćete se lako navići i koje jednostavno treba prihvatiti takve kakve jesu. Realno gledajući, jedina mana ove ekspanzije su retki, ali uočljivi bagovi, od kojih je najgori onaj sa saobraćajnim gužvama, i činjenica da Tropico 3: Absolute Power nije samostalni dodatak, već je potrebna instalacija originalne igre Tropico 3. Zbog toga će zainteresovani koji nemaju igru veoma teško izdvojiti novac za dve igre, što je zaista šteta s obzirom na to da Tropico 3 nudi dovoljno razloga za kupovinu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar