U trendu

UEFA Euro 2008

EA Games je i ove godine, kao i ranijih godina kada se odigravaju svetska i evropska prvenstva, izdao igru povezanu s velikim fudbalskim takmičnjem; u stvari, sve to pre liči na ekspanziju igre Fifa 08. Tema je put na evropsko prvenstvo i završni turnir. UEFA Euro 2008, iako minimalno unapređena verzija Fifa 08 fudbala u grafičkom smislu i mogućnosti igranja, unosi dosta živosti u već šablonski i davno utaban put svojih prethodnika.
Lepo osmišljena kampanja, koja je glavni deo igre, sastoji se od priprema i čitavog puta nacije po vašem izboru na završni turnir EP u fudbalu, koje se održava ovog leta u Austriji i Švajcarskoj. Osnovna kampanja podeljena je na razne izazove, poput igranja utakmica s već predefinisanim scenarijem s ciljem da dalji tok meča okrenete u svoju korist. Interesantna novina je napredovanje igrača, pa ćete tako skupljati poene zasnovane na statistikama iz izazova i upotrebiti ih za razvoj igrača. Tako je moguće od sasvim prosečne ekipe napraviti konkurenta za šampiona Evrope.
S vremena na vreme bićete u prilici da odigrate poneku kvalifikacionu utakmicu ili međunarodne turnire. Ostali modovi svode se na čitave kvalifikacije, odigravanje samog završnog turnira ili moda u kojem igrate ulogu kapitena svoje zemlje i vodite samo jednog igrača u svim utakmicama. Iako EA ima potpunu licencu Fife za korišćenje svih imena, kako takmičenja, tako i saveza i igrača, reprezentacija Srbije (zajedno s još nekim zemljama, poput Holandije) ima igrače s "pogrešno" napisanim imenima.
Igra sadrži autentične stadione, koji su više-manje realistično predstavljeni. U Uefa Euro 2008 navodno postoji sistem po kojem se razlikuju taktike kompjuterski vođenih timova kada igraju kod kuće ili u gostima, mada u praksi tome nema ni traga. Zanimljivi su dinamični rejtinzi igrača, koji zavise od učinka na terenu. Međutim, jedina prava novina je izvođenje slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Ako je uopšte potrebno trošiti reči na priču o grafičkim dostignućima Fifa serijala, svi znamo da PC verzija ove igre umnogome zaostaje za verzijama igre za konzolu. Prastari grafički engine koji pokreće igru je veoma loš. Igrači koji izgledaju kao kockice koje jure po terenu u poređenju s prethodnim PES izdanjem jednostavno nisu realan prikaz pravih igrača, što bi valjda trebalo i da bude cilj ove igre. Tereni čak i ne liče na pravu travu.
Možda najuspeliji momenat su odlični komentatori, koji zaista podižu ovu igru na viši nivo. Izbor muzike je očekivano dobar, s brojnim rok bendovima i ponekim DJ-em. Zvuk bitno utiče na atmosferu u igri, koja je na zavidnom nivou. Veliki plus atmosferi je lepo animirano slavlje igrača posle postignutog gola i završni film po osvajanju trofeja. Među ostalim dodacima tu su i zanimljivo osmišljen album sa sličicama igrača, stadiona i lopti koje skupljate kroz uspešno realizovanje izazova, razne audio i video sekvence prošlih EP i još ponešto za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu.
Ako ste ljubitelj fudbala, svakako treba da isprobate ovu igru, jer uprkos svim nedostacima ima šta da ponudi. Možda čak i interesantniji koncept od Fifa 08, jer ova igra u stvari ima početak i kraj. U slučaju da od ove igre očekujete neke ozbiljne novine, zaobiđite je, ali ako želite da se zabavite i eventualno doživite EP u fudbalu iz neke svoje perspektive, dajte joj šansu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.