Virtua Tennis 3

Treće izdanje igre Virtua Tennis 3, kao što i sam naslov kaže, jeste jedna veoma dobra sportska simulacija, koja će, verujemo, privući mnoge, pa i one kojima je ova vrsta igara neprivlačna. Ovaj poznati serijal, koji je Sega prvo izdala u verziji za svoju konzolu, tokom dugog niza godina menjao je imena i verzije. Svako novo izdanje donosilo je nešto novo i bolje, čineći da igra preživi dugi niz godina.
Prvobitno napravljena za konzolu, pa tek naknadno prebačena na PC, ova igra nudi mogućnost igranja i preko tastature i preko gampad-a. Korisnici računara mogu je mirne duše igrati bez problema, zadajući komande preko tastature, ali čini se da je igranje pomoću gampad-a ipak nešto komfornije i lakše. Kao i u svakoj sportskoj simulaciji, od vas se ovde traži da određenom kombinacijom tastera izvedete udarac. Postoje tri vrste udarca – normalan, lob i sečena lopta. Što pre stignete do pozicije za udarac, lakše ćete ga izvesti, jer ćete morati kombinovati više tastera, a od toga vam opet zavisi da li ćete meč dobiti ili izgubiti. Loše izveden udarac ili spora lopta vašem protivniku daje šansu da veoma lako poentira, a samim tim i da dobije meč. Ovo je jako bitno na višim nivoima igre, gde nijanse odlučuju o pobedniku.
Izbor igrača je veoma velik; postoji mogućnost izbora skoro bilo kog lika iz vrha teniskog sporta, i njih možete odabrati za pojedinačne mečeve ili za kraće turnire. Ono što ovoj igri daje draž jeste opcija World Tour, gde krećemo od nule i započinjemo karijeru profesionalnog tenisera. Opcije koje su vam na raspolaganju za kreiranje virtuelnog tenisera dovoljne su da stvorite lik kakav vam odgovara, a cilj je da za 20 virtuelnih godina sa 300. mesta stignete na vrh tabele profesionalnih tenisera. To nije nimalo lako, jer bukvalno krećete od nule kad je reč o tehnici i kondiciji.
Da biste podigli formu i tehniku na viši nivo, morate pohađati tenisku školu ili igrati mini-mečeve. Za postizanje željenog kvaliteta igre najbolja je teniska škola, gde učite sve finese igre i usput podižete karakteristike lika, a takođe, posle prelaska određenog kruga učenja, idete na sledeći nivo, koji je, naravno, teži. Vežbe su grupisane tako da vas uče određenoj vrsti udarca ili preciznosti. Tu vežbate servis, vraćanje lopte, poentiranje pri prvom serisu protivnika… Na raspolaganju su vam i podigre, gde ispunjavanjem određenih ciljeva podižete nivo igre i popravljate karakteristike lika; ovaj deo je mnogo zabavniji od same škole.
Napredovanje na tabeli ostvaruje se pobedama na turnirima. Na početku su protivnici lakši i relativno lako prelazite prvih stotinak mesta na listi. Kasnije su protivnici teži, ali je neinventivno to što uvek igrate s istim likovima; kako vi napredujete na listi, oni postaju samo opasniji i teži protivnici. Pored single mečeva, možete igrati i u paru tako što sami birate partnera; ovi mečevi su mnogo dinamičniji od klasičnih mečeva jedan na jedan.
Grafika koja prati ovu igru je relativno prosečna, pogotovo krupni planovi realnih igrača. Njihova lica na monitoru samo liče na prave igrače, a svi do jednog imaju prevelike zube, ma koliko to smešno zvučalo. Pogledajte neku od pratećih slika pravih tenisera, pa će vam biti jasno o čemu govorimo. Kamera koja prati mečeve odrađuje posao, ali prilikom ponavljanja udaraca ponekad vam prikazuje akciju iz takvog ugla da ništa ne vidite.
Bez obzira na sve nedostatke koji ga prate, Virtua Tennis 3 je veoma dobra arkadna simulacija tenisa na PC-ju i možemo vam je preporučiti, posebno onima koji ovaj sport vole i koji uživaju u ovoj vrsti igara. Naravno, ima tu mesta za poboljšanja, ali sam koncept podigara i dinamika mečeva sigurno će vas zadržati u igri duže vreme.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.