World in conflict

Godina je 1989. Amerikanci su zaokupljeni svakodnevnim aktivnostima. Dan kao i svaki drugi. Ljudi odlaze na posao, deca idu u školu. Sve je savršeno normalno. Da li je? Hladni rat je u punom jeku. Amerikanci i Rusi vode ogorčenu bitku za prevlast u svetu, ali same države nisu ni u kakvom otvorenom sukobu. Odjednom, oglašavaju se sirene. Opšta opasnost! Amerika je napadnuta! Svi u rat!
Ovo bi ukratko bio uvod u igru World in Conflict. U stvari, scenario igre počiva na zamisli autora, koja polazi od pretpostavke šta bi bilo da su Amerikanci i Rusi konkretizovali „hladni rat“ i prešli u otvoren sukob. Naravno, SSSR se raspao skoro te iste godine kao kula od karata, tako da od toga nije bilo ništa, ali ostaje pitanje: Šta bi se desilo da su te dve strane ušle u otvoren sukob?
Igra počinje tako što Rusi vrše invaziju na SAD. U igri, vi ste zapovednik Parker, koji deo vojske vodi u pobedu ili smrt. Vaš zadatak je da organizujete svoje vojnike i da usput spasavate i civile i sebe. Vašim napredovanjem kroz igru i Rusi postaju sve jači, ali vi dobijate i saveznike. Igra sadrži primarne i sekundarne zadatke. Primarne zadatke morate rešiti, a sekundarne ne morate, ali ćete njihovim rešavanjem olakšati sebi misiju.
Vojsku ćete kupovati kao pojačanja koja izbacuju avioni. Ovaj način uvođenja novih snaga u akciju traži od vas dobru procenu koje snage su vam potrebne na bojnom polju u tom trenutku, tako da tu morate biti veoma pažljivi. Na raspolaganju vam je širok opseg naoružanja: tenkovi (laki, srednji i teški), razna oklopna vozila, bacači raketa, protivavionski topovi… Vojnici su naoružani standardnim puškama, mitraljezima, snajperima… Artiljerija se deli na preciznu (veoma efikasna, pokriva mali prostor), nepreciznu, napalm (koristite ga za pešadiju koja se krije u šumi), a možete da vodite i vazdušne napade na neprijateljske snage. Efekti eksplozija su urađeni veoma plastično, vatra je na sve strane, okolina bleska od sićušnih eksplozija, diže se prašina – pravi doživljaj za oči. Radnja se odvija veoma intenzivno, a same borbe su urađene tako da je uvek prisutan veliki broj jedinica i raznih vidova borbi. Odbranu gradite tako što zauzimate strateške tačke na određenoj teritoriji, a vaše trupe raspolažu mogućnostima kao što su korišćenje dimne zavese, poziv artiljeriji ili upotreba raznih raketa, što može biti korisno u kriznim situacijama.
Samo igranje ove igre je na veoma visokom nivou. Jedina zamerka bi se mogla uputiti tome što raspolažete sa samo dve formacije (kocka i front) koje možete koristiti da biste svoju vojsku rasporedili na bojištu. Kamera koja prati vaše kretanje na terenu je veoma originalno urađena i možda je jedna od najboljih u strategijama.
Ipak, na kraju postoji jedno veliko ali. Zbog brojnih detalja i objekata, koji su veoma interaktivni i impresivno izgledaju, pitanje je da li biste igru uopšte mogli pokrenuti na svojoj mašini. Preporučena konfiguracija računara za ovu igru je: procesor sa dva jezgra, 1,5 GB RAM-a, GeForce 7900 GT ili Radeon X1800. Takva konfiguracija računara omogućiće vam da u potpunosti uživate u ovoj igri, čija je grafika kao u nekom interaktivnom filmu. Zvuk je savršeno odrađen i zaista je za svaku pohvalu. Iako se ova igra može igrati i u single-player režimu, u multi-player modu dolazi do punog izražaja.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.