U trendu

3 znaka pokvarenog meda, ako ovo primetite ni slučajno nemojte da ga jedete!

Znate li da prepoznate med koje ne smete da jedete?

Mnogi smatraju da je med jedina namirnica koja traje zauvek. Skoro niko ne brine da li će mu isteći rok trajanja ili da li će se ubuđati, ali istina je malo složenija.

Neće se pokvariti tako da će u teglici sadržati opasne bakterije, ali med može da se ukiseli kad se cedi nedozreo i kada u njemu ima viška vode. Ukoliko se čuva u nedovoljno zatvorenim posudama i vlažnim prostorijama gde upija vlagu, takođe može da ima kiseo ukus.

Da biste znali da li se vaš med pokvario, obratite pažnju na njegov miris i ukus, kao i na njegov izgled, da li se po nečemu promenio. Probajte kapljicu meda. Ako je ukus kiseo, najverovatnije je vaš med postao fermentisan i nije pogodan za konzumaciju. Takođe, med će početi da miriše drugačije jer će se kiselost osetiti u samoj aromi.

Pored toga, na njegovoj površini može da se pojavi bela pena. I na kraju, tekstura visokokvalitetnog meda se značajno menja kada mu istekne rok trajanja. Formiraju se beli kristali, odnosno neka vrsta neprivlačnih ljuspica. Ako vidite takve ljuspice, nemojte da rizikujete i da jedete. Stručnjaci kažu da mogu da nastanu stomačne tegobe.

Ipak, med u svojoj prirodnoj formi ima jako malo vlage. Vrlo malo bakterija i mikroorganizama može da preživi u takvim uslovima. Prirodno je kiselkast i poseduje pH između 3 i 4.5 koji je dovoljan da „ubije“ praktično sve što bi želelo da se nastani u medu. Zato med ne može tako lako da se pokvari.

(Mondo/T.V.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)