U trendu

Advokat za životinje

Advokat Antoan F. Gečel oseća se pomalo neugodno dok priča o jednom od svojih nedavnih klijenata. I to ne samo zato što je izgubio taj slučaj na sudu.
"Kada riba ugine, ne dobija mnogo sažaljenja", objašnjava on. To važi i za bezimenu štuku čiji slučaj je Gečel uzeo. Ovo je zabavilo švajcarske ribolovce, koji nisu razumeli zašto je jedan od njih pozvan na sud zbog velikog ulova.
Gečel je jedini evropski advokat za životinje i začetnik pokreta koji želi da taj zaštitni pravni sistem uspostavi u celoj Švajcarskoj.
Glasači će na izborima 7. marta odlučiti da li svaki kanton treba da imenuje advokata za životinje koji bi pred sudom zastupao interese kućnih ljubimaca i životinja na farmama.
"Švajcarski pravni sistem ide velikim koracima napred poslednjih godina, naročito kada su u pitanju životinje koje žive u grupama", kaže Gečel.
Ustav ove zemlje zabranjuje držanje svinja u samostalnim oborima i kavezima, to jest u takozvanim samicama, kako ih Gečel naziva.
Vlasnici pasa moraju da idu na kurseve treniranja pasa, a od 2013. godine biće zabranjeno da se konji vezuju u štalama.
Grupe za zaštitu životinja koje su pokrenule ovu peticiju prikupile su preko 100.000 potpisa.
U početku, švajcarska vlada je bila protiv advokata za životinje. Međutim, rasprava je dobila novu dimenziju kada su tužioci u kantonu Cirih optužili ribara za mučenje štuke, jer je borba čoveka i ribe trajala oko 10 minuta.
Gečel je, kao advokat za životinje, bio na sudu i zastupao mrtvu ribu. On žali što je taj slučaj privukao toliko pažnje.
O tome zašto je zastupao ribu on kaže: "Iz istog razloga zbog kojeg tužilac tuži ubicu – kako bismo se uverili da su krivci kažnjeni za svoja nedela".
Gečel kaže da zastupa oko 150-200 životinja godišnje, mahom pse, krave i mačke. A kako životinje ne mogu da mu plate, kanton Cirih plaća njegove račune (185 dolara po satu).
Ipak, mišljenja o advokatu za životinje još uvek su podeljena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.