Ajnštajnova bračna pravila su smrt za svaku Srpkinju: Mileva ih je poštovala, a danas je ovo nezamislivo

U današnjem modernom vremenu Ajnštajnova pravila koja je predočio supruzi su šokantna.

Albert Ajnštajn je bio poznati nobelovac i fizičar koji je bio ispred svog vremena zbog svojih dostignuća. Teorija relativiteta čiji je tvorac nešto je po čemu je ovaj naučnik prepoznatljiv, posebno među mlađim generacijama. Iako su njegovo znanje i talenat neupitni, mnogi su često dovodili u vezu to da je često koristio ideje svoje supruge Mileve Marić, koja je po mnogima bila daleko inteligentnija i pametnija ali je bila u „senci“.

Iako je Ajnštajn iza sebe ostavio mnoga nenadmašna dela na polju fizike i matematike, ostao je upamćen kao čovek sa teškim karakterom. To je u mnogome uticalo na karijeru i naučni rad njegove supruge, koja je zarad njega i njegove karijere sve to zapostavila.

Mileva je bila četiri godine starija od njega

Njih dvoje su se upoznali na studijama, a Mileva je u to vreme bila student koji obećava i kome su predviđali sjajnu naučnu karijeru. Ajnštajn bio izuzetno ćutljiv i povučen i mnogima bilo čudno kako su njih dvoje uspeli da postanu par.

Mileva je četiri godine bila starija od Ajnštajna što je smetalo njenoj majci pored toga što je ona imala i jednu kraću nogu. Dobili su vanbračnu ćerku Lizerl čija sudbina nije poznata jer je obolela neposredno pred venčanje. Problemi kod ovog bračnog para su postojali kao i kod drugih a u jeku jedne rasprave Ajnštajn je dao „spisak pravila“ koje bi njegova supruga trebalo da se pridržava. Ovaj spisak pronađen je u jednom od njegovih pisama upućenih Milevi, a objavljen je u biografskoj knjizi „Ajnštajnov život i univerzum“.

Albertova bračna pravila za Milevu su bila: 

I deo

  • Brinućeš se o tome da:
  • vodiš računa o mojoj odeći
  • da dobijam tri obroka redovno u sobi
  • da moje spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj radni sto bude spremljen i korišćen za moje potrebe

II deo

Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim kada je to neophodno iz socijalnih razloga, a posebno ćeš se odreći:

  • mog sedenja u kući sa tobom
  • mog izlaženja i putovanja sa tobom

III deo

  • Poštovaćeš sledeća pravila još u vezi sa mnom:
  • Nećeš očekivati bliskost sa mnom niti mi bilo šta prigovarati
  • Ako tražim od tebe – prestaćeš da razgovaraš sa mnom
  • Napustićeš moju spavaću i radnu sobu istog trena kada to budem od tebe zahtevao

IV deo

Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati i ponižavati pred decom, ni rečima ni ponašanjem, piše Istorijski zabavnik.

Mileva je godinama trpela preku narav svog supruga da bi napokon odlučila da se rastanu nakon deceniju i više. Ona je izašla iz te zajednice neposredno pred Prvi svetski rat, uputivši se u Cirih sa svojom decom. Tek dve godine kasnije Albert je zatražio razvod, a zvanično su se razveli 1919. godine, oženivši se samo nekoliko meseci svojom dugogodišnjom ljubavnicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.