Ajnštajnov princip za rešavanje problema: Formula za sreću uspeva svaki put

Primenite Ajnštajnov princip – ili strategiju za rešavanje problema

Život svakog od nas prepun je prepreka, problema koji bi trebalo da nas ojačaju, a ne da nas obezglave. Umesto da padate u depresiju, trebalo bi da iz svakog izazova naučite lekciju koja će vam biti korisna kasnije u životu. Stvari u teoriji zvuče lepo, ali se dešavaju drugačije kada ste suočeni sa onim problemima koji vas intenzivno melju. Šta možete učiniti u takvim trenucima da pronađete najbolje rešenje? Inspirišite se taktikom Alberta Ajnštajna, čoveka koji je znao i formulu za sreću.Polazeći od Ajnštajnovog principa, evo koraka koje treba da sledite svaki put kada imate težak problem koji treba da rešite.

Imate problem? Primenite Ajnštajnov princip!

Čuveni naučnik Albert Ajnštajn se i dalje smatra jednim od najinteligentnijih ljudi koji su ikada živeli na Zemlji. Sledite ga kao duhovnog mentora kada imate poteškoća u životu i moći ćete da ih uspešno prevaziđete. Na primer, rekao je: „Kad bih imao sat vremena da rešim problem, proveo bih 55 minuta razmišljajući o problemu i 5 minuta da pronađem rešenje.“ Njegova teorija je donekle slična izrazu „Razmisli dvaput pre nego što doneseš odluku“. U suštini, pre nego što postanete nestrpljivi i „slomite glavu“, prvo morate da razumete sa čime imate posla.

Strategije rešavanja problema inspirisane Ajnštajnom

Redefinišite problem

Izbor pravih reči igra važnu ulogu u rešavanju bilo kakvog ćorsokaka. Na primer, ako potrebu da neku aktivnost završite za pola sata zamenite pronalaženjem rešenja koja će vam olakšati posao, postaćete mnogo produktivniji. Veoma je važno kako vidite određeni problem. Ako ga isprva stavite na policu nemogućeg, sigurno ćete teško doći do njega.

Sagledajte problem iz svih uglova

Ne gledajte na problem sa kojim se suočavate samo s prednje strane, već pokušajte da posmatrate kako stvari stoje iz više uglova. Naravno, nije preporučljivo gubiti se u detaljima, ali nije ni dobro zaglaviti se u jednoj tački. Pokušajte da se malo odvojite i gledate na stvari drugačije od onih oko vas.

Razdvojite problem na nekoliko delova

Kada se suočite sa velikim izazovom, podelite ga na nekoliko delova i pokušajte da ih rešite jedan po jedan. Ne samo da ćete lakše razumeti situaciju u kojoj se nalazite, već ćete moći bolje da uočite moguće rešenje.

Razmislite o više perspektiva

Pre nego što donesete odluku, razmislite o svim stranama na kojima bi se vaš problem mogao razviti. Zamislite kako bi se situacija mogla razvijati i šta bi to podrazumevalo. Na ovaj način, kako pristupate rešavanju problema, stvorićete više mogućnosti u svom umu.

Stvorite motivacioni kontekst

Nemojte koristiti negativne konstrukcije kada razmišljate o problemu, već pokušajte da mislite pozitivno, čak i ako vam se čini da je teško. Još jedna stvar koju treba da razmotrite: postavite problem kao pitanje.

Zamislite problem kao izazov

Umesto da mislite da vam ovaj problem okreće život naglavačke, pogledajte ga sa entuzijazmom. Pretvorite to u izazov i postaće fascinantna činjenica za vas.

Preokrenite problem

Razmislite o najgorem što se može dogoditi u ovom slučaju. Kada shvatite koji neuspeh bi vas mogao dovesti do te situacije, morate učiniti sve što je u vašoj moći da ne preduzmete korake koji vas dovode do toga.

Istražite uzroke problema

Zapamtite uzroke koji su izazvali problem. Ne preskačite taj korak, posebno ako je situacija u kojoj se nalazite komplikovana. Tako će vam biti mnogo lakše pronaći dobro rešenje. Kada više pažnje posvetite samom problemu nego rešenju, shvatićete da su napori koje ste uložili zaista vredni toga.

Šta mislite o Ajnštajnovoj taktici? Mislite li da bi vam mogla biti od koristi?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.