Američki gradić uredbom pokušao da reši spor o muralu s krofnama i slobodi govora

Nova uredba gradića Konveja u američkoj državi Nju Hempšir predstavljena kao „put napred“ za javna umetnička dela, nije rešila spor vlasnika pekare koji se pozvao na Prvi amandman Ustava SAD o slobodi giovora povodom svog murala s nacrtanim pecivom koji vlast traži da ukloni, a njegov advokat predviđa da će uredba samo dovesti do više sudskih sporova jer lokalni zvaničnici postaju „policija za slobodu govora“ i umetnost.

Stanovnici Konveja kojih je desetak hiljada su uredbu usvojili sa 1.277 prema 423 glasa na gradskom refrendumu u utorak, kada su glasali i za budžet i javnu potrošnju i izbor zvaničnika, među kojima su odbor  za izbore, mesni blagajnik i šef policije.

Glasanje je usledilo više od godinu dana pošto je vlasnik pekare „Leavitt’s Country Bakery“ tužio mesnu vlast povodom spora zbog slike koju su napravili srednjoškolci na zidu njegove prodavnice, na kojoj sunce sija iznad planinskog venca napravljenog od čokoladnog peciva i krofni od jagoda, mafina s borovnicama, rolnica s cimetom i drugog peciva.

Mesni Odbor za urbanizam je odlučio da taj mural nije baš umetnost, nego reklama, te da ne može ostati zbog svoje veličine od 8,6 kvadratnih metara što je četiri puta više nego što dozvoljava mesni propis.

Nova uredba zahteva od kandidata za posedovanje murala da ispunjavaju „kriterijume umetnosti“, bili murali na javnoj ili poslovnoj imovini. U njoj se kaže da, iako odbori za urbanizam i planiranje moraju da odobre prikladnost teme, lokaciju i dizajn pre no što Odbor za izbor dela razmotri predloge, taj proces ne bi trebalo da bude „nikakvo zadiranje u umetnički izraz ili sadržaj rada“.

„Ne postoji deo teksta u kojem pokušavamo da ograničimo bilo kakvu vrstu govora“ – rekao je predsednik Odbora za planiranje Bendžamin Kolbat na sastanku 28. marta. „Pokušali smo da to pažljivo napišemo i svakako smo dobili inspiraciju iz onoga što rade mnoge druge zajednice, kao i da to potvrdimo sa Mesnim odborom“.

Advokat pekare je pozvao birače da odbace uredbu jer „obično ljudi sami odlučuju šta hoće, a ne da im to diktira vlast kojoj još treba da kažu: ‘Lepo vas molimo da nam dopustite’ “ – napisao je Robert Fromer prošle nedelje za „Convay Daily Sun“.

„Svi vlasnici komercijalnih nekretnina trebalo da dobiju dozvolu pre postavljanja bilo kakve javne umetnosti u gradu“ – napisao je Fromer, a gradski zvaničnici bi mogli „da odbacuju murale zbog onoga što prikazuju ili ko ih je postavio“.

Šon Jang, vlasnik pekare, rekao je da glasa „NE“ jer „mesni zvaničnici ne smeju da glume umetničke kritičare“.

Jang je tužio mesnu vlast pošto su mu njeni zvaničnici rekli da slika može da ostane samo ako se preradi tako da prikazuje prave planine – umesto peciva koje izgleda kao planine – ili bi mogla da ostane da zgrada nije pekara jer u tom slučaju mural ne bi bio reklama, ali zgrada jeste pekara. Proizlazi da vlast kaže: mural mora da ode.

Jangova tužba je pauzirana prošle godine jer su stanovnici razmišljali o reviziji načina na koji grad uopšte definiše murale i reklame, da bi mural ostao. Ali taj stav je zvanično viđen kao preširok i složen i nije prošao.

Ipak mural za sada ostaje gde je, jer slučaj ide na suđenje u novembru.

Fromer je rekao Asošijeted presu da grad nije rekao da li će nova uredba uopšte uticati na postojeći mural „i da li bi pekar, ako bi hteo da srednjoškolci naslikaju drugačiji mural i na njegovoj drugoj radnji, morao da ispuni neustavne odredbe te uredbe“.

Mesni tužilac nije odgovorio na zahtev za komentar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.