U trendu

Američki rečnik objavio reč godine i verovatno nikad niste čuli za nju

Američki izdavač rečnika Merriam-Webster proglasio je u ponedeljak “gaslighting” za reč godine, objasnivši da ona odražava aktealno “doba dezinformacija”.

Prema Merriam-Websteru, u godini 2022. zabeležen je porast od čak 1740 posto kada je u pitanju pretraživanje te reči, koja potiče od naziva predstave iz 1938. “Gas Light”, čiji je autor Patrik Hamilton.

Šest godina kasnije snimljen je i film “Gaslight” o čoveku koji izluđuje svoju suprugu do te mere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost.

Američki rečnik definiše ‘gaslighting’ kao “čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za sopstvenu korist.”

Neki stručnjaci ‘gaslighting’ opisuju i kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipuliše opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.

“Poslednjih godina, s obzirom na ogroman porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je (verujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine,” objasnili su urednici Merriam-Webstera.

Među ostalim rečima koje su ušle u uži izbor su “omicron”, prema slovu grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zarazne varijante koronavirusa i “sentient”, reč koju su korisnici pretraživali nakon što je Googleov inženjer Blejk Lemoine za Washington Post rekao da veruje da je jedan od Googleovih projekata veštačke inteligencije postigao razum. Nakon tog istupa Lemoine je suspendovan s posla.

Ostali kandidati bile su reči oligarh, codify, LGBTQIA, loamy, raid i Queen Consort.

“Bonus bodovi (koji nemaju novčanu vrednost) biće dodeljeni svakome onome ko uspe da upotrebi sve ove reči (i gaslighting) u jednoj rečenici”, stoji u tvitu uredništva Merriam-Webstera.

U drugome tvitu se objašnjava da je Merriam-Websterova reč godine “statistička mera” izraza koji su korisnici pretraživali u rečniku tokom prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.