U trendu

Analiza kose otkrila korišćenje droge pre 3.000 godina u Evropi

NJUJORK – Analiza pramenova kose, pronađenih u jednoj pećini na španskom ostrvu Menorka pokazala je da su stanovnici tog ostrva koristili psihoaktivne supstance još pre 3.000 godina.

Istraživači navode da je to najstariji direktan dokaz da su ljudi tog vremena uzimali psihoaktivne droge, prenosi Sajens njuz.

Arheolog sa Univerziteta u Valjadolidu Elisa Gvera Doče kaže da se možda radi o šamanima koji su prilikom izvođenja duhovnih i isceliteljskih rituala konzumirali biljke koje su sadržale supstance koje utiču na izmenjeno stanje uma i vida.

Znaci ljudske aktivnosti u pećini, uključujući više od 200 ljudskih grobova raspoređenih u komori na ulazu, ranije su datirani između 3.600 i 2.800 godina, a u pećini je pronađena i neka vrsta ostave sa fiokama u kojima su pronađeni pramenovi kose.

Hemijska analiza ljudske dlake, otkrila je prisustvo biljnih supstanci koje su gutane i apsorbovane u kosu skoro godinu dana.

Otkriveno je prisustvo atropina i skopolamina koji izazivaju dezorijentaciju, halucinacije i izmenjene fizičke senzacije, kao i efedrina koji povećava energiju i budnost.

Šamani su znali znali kako da bezbedno rukuju i konzumiraju ove potencijalno toksične biljke, kažu istražvači.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.