Aprilska „Šetnja sa dinosaurusima“ u Beogradu

Spektakularna predstava "Šetnja sa dinosaurusima" očekuje publiku u Beogradskoj areni u aprilu 2010. godine. Dinosaurusi su vladali planetom Zemljom 200 miliona godina, a uskoro će biti tu pred beogradskom publikom kao glavni akteri izuzetne scenske postavke. Moći ćete da ih gledate kako hodaju, čujete kao riču i uživate u neverovatnim prikazima koji su se desili pre 65 miliona godina.
Ovaj scenski spektakl zasnovan je na nagrađivanoj seriji televizije BBC "Walking with Dinosaurs" Tima Hajnsa (TIm Haines), koji je započeo tu produkciju 1996. godine. Samo nekoliko godina posle filma "Park iz doba jure" ("Jurassic Park"), koji je oživeo paleontološku tematiku, Televizija BBC je tragala za serijom slične tematike koju bi lako prihvatila široka publika. Ali TV standardi su bili daleko ispod filmskih, tako da je Hajns morao da pribegne drugačijim metodama i osloni se više na svoju dovitljivost.
U periodu od 1997. do 1999. produkcijski tim je posetio neke od poslednjih mesta na svetu s preistorijskim biljem, gde su načinjene slike pejzaža koje su kasnije iskorišćene za prikazivanje prirodnog okruženja dinosaurusa. To su uglavnom bila mala područja netakute divljine na nekim od najlepših mesta na svetu, među kojima su bili Nova Kaledonija na jugu Čilea, šume crvenog drveća u Kaliforniji, lavirint u Tasmaniji i neki delovi Novog Zelanda. Za to vreme inženjeri su ubrzano radili na pravljenju što realnijih modela dinosaurusa zajedno sa paleontolozima. Napravljeni su realni modeli 20 dinosaurusa koji su skenirani, a zatim su njihove slike animirane najsavremenijim metodama fotorealne animacije, što je dinosauruse oživelo na ekranu. Prva epizoda prikazana je u oktobru 1999. godine i postigla je ogroman uspeh.
U Beogradskoj areni oživeće dinosaurusi u prirodnoj veličini, i to čak deset vrsta. Najveći među njima – Brachiosaurus, visok je oko 12 metara, dugačak oko 18,5 metara od nosa do repa, a težak koliko jedan prosečan automobil. Timu od 50 ljudi među kojima su bili inženjeri, proizvođači raznih materijala, majstori za pravljenje kože, umetnici, slikari i animatori trebalo je godinu dana da naprave originalnu produkciju u jednoj radionici u Melburnu, koja je toliko velika da bi se u njoj mogao parkirati avion boing 747. Svakog dinosaurusa pokreće tim od tri čoveka, hidraulične dizalice i električna energija koju crpe iz 12 kamionskih akumulatora.
U predstavi se prikazuje evolucija dinosaurusa, kroz klimatske i tektonske promene koje su se odigravale i koje su dovodile do istrebljenja mnogih vrsta. Uz gotovo filmski realizam ova svojevrsna predstava donosi nam interaktivne scene između dinosaurusa, pa tako publika može da vidi kako dinosaurusi mesožderi evoluiraju do stepena da hodaju na dve noge i kako se biljojedi brane od nasilnih grabljivaca.
Pred publikom se odigrava istorija sveta: cepaju se kontinenti, suve pustinje nestaju pred bujnim zelenim prerijama, nastaju snažni okeani iz vremena jure, vulkani grme a šume gore u požarima, i na kraju ogromna kometa pogađa Zemlju i izaziva uništenje dinosaurusa.
Ulaznice za ovaj spektakl su već u prodaji na uobičajenim prodajnim mestima po cenama od 1.500, 2.000, 2.500 i 3.000 dinara. Deca do tri godine koja sede u krilu ne plaćaju ulaznicu. Predviđene su sledeće predstave: petak, 9. april, u 19 časova, subota, 10. april, u 11 i 15 časova i nedelja, 11. april, u 11 časova.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.