U trendu

Asanž – nezgodni gost, a ne mogu da ga se reše

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž za Ekvador je najgori mogući gost: ne počisti za sobom, razotkriva tajne, meša se i ne zna se kada će da ode.

Četiri godine nakon što se Asamnž sklonio u ekvadorskoj amabasadi u Londonu, napetosti između njega i njegovog domaćina su očigledne, prenosi index.hr pisanje agencija.

Ekvador je u utorak objavio da je Asanžu uskratio pristup internetu zbog toga što je „Vikiliks“ objavio informacije koje „utiču na američke izbore“ – hakovane mejlove predsedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton. Curenje tih podataka dovelo je ekvadorsku vladu u nezgodnu poziciju.

Odobrivši mu zaštitu, Ekvador je podržao Asanžov argument da su optužbe za silovanje u Švedskoj samo izgovor za njegovo izručenje SAD. Ali, čini se da je preterao dopustivši „Vikiliksu“ uplitanje u američke izbore objavom tih informacija koje su dovele Klintonovu u nezgodnu situaciju i zapravo pomogle njenom republikanskom suparniku Donaldu Trumpu.

„Vlada se boji jer shvata da će Klintonova verojatno pobediti i da bi mogla da ih natera da plate“, rekao je bivši ekvadorski ambasador u Londonu Maurisio Gandara.

„Vikiliks“ je u poneđeljak optužio Ekvador da je Asanžu presekao komunikacije na zahtev državnog sekretara SAD Džona Kerija, što su i Stejt department i Ekvador demantovali.

Ipak, Ekvador uporno izražava podršku Klintonovoj i želi dobre odnose sa SAD jer je u velikoj recesiji. Ta zemlja upravo pregovara sa MMF i Svetskom bankom o novim zajmovima.

Nije poznato koliko bi Asanž još mogao da ostane u ekvadorskoj ambasadi. Živi u malom apartmanu jako skromno, ima traku za trčanje, mikrotalaslnu pećnicu i mini-solarijum, a do sada je većinu vremena provodio na internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar