U trendu

Banane u marketima obično vise, a tajna je u triku koji i vi možete da isprobate

Banane se beru zelene, a počinju da sazrevaju čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava dozrevanje.

Kada vise na kuki ili kanapu, tada se proces sazrevanja usporava.

To je razlog zašto prodavci na pijacama često banane drže upravo u tom položaju. Na taj način, držeći ih podalje od drugog voća, štite da etilen iz banana ne bi ubrzao i njihovo kvarenje. Ovo je samo jedan od trikova kako čuvati banane koji možete da isprobate i u kući, a evo još nekih predloga:

Kupite zelenije banana

Ovo je najlakši način da vam banane kod kuće potraju što duže, a ne istrunu. Banane brzo sazru posle branja, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.

Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju

To zaista pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenu. Obmotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike – da bude što bolje omotana.

Zrele banane stavite u frižider

Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u frižideru. Ali, ako imate vrlo zrele banane, a još ne želite da ih iskoristite, tada je najpametnije da ih stavite u frižider i tako usporite proces dodatnog sazrevanja.

Višak zamrznite

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ali, ne stavljajte ih cele s korom, već ih oljuštite i isecite na kolutove, spakujte u kesice za zamrzivač koje ćete dobro da zatvorite i onda ih zamrznite.

Ovako zamrznute banane možete da koristite za pripremu kolača, prenosi Reader’s Digest, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.