U trendu

Barselona ima vodič za divlji život „Nou Kampa“

BARSELONA – Barselona je verovatno prvi veliki fudbalski klub na svetu koji je napravio vodič za divlji svet na njegovom stadionu, nakon što je izvršio popis životinja koje tu obitavaju.

Napravljen je, takođe, i vodič koji preispituje ulogu kluba u zajednici i uticaj na životnu sredinu, kaže Đordi Portabelja, ekolog i bivši kandidat za gradonačelnika, sada zadužen za razvoj politike održivosti kluba.

On je objasnio da je bilo potrebno utvrditi broj životinja koje žive na „Nou Kampu“, pre nego što počnu radovi na rekonstrukciji stadiona u maju, preneo je „Gardijan“.

Prilikom rekonstrukcije gornjih tribina, povećaće se kapacitet stadiona sa 99.354 na 105.000 ljudi, što će uticati na brojna gnezda ptica na vrhu stadiona, kao i na slepe miševe.

Uprava Barselone preduzima mere da zaštiti gnezda najbolje što može, rekao je Portabolja i da postavi nova pogodna mesta kako bi ptice mogle da se vrate kada radovi budu završeni.

Ptice poput lastavica i afričkih martina su se gnezdili na spoljašnjem i unutrašnjem delu stadiona otkako je napravljen 1957. godine.

„Postoji istorijski ‘suživot’ baziran na obostranom poštovanju. Kao da su se ljudi i životinje prećutno dogovorili. Na primer, na tribinama smo imali slepe miševe tokom mečeva koji lete pored nas“, dodao je Portabelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar