Beograd: Otvoren Festival evropskog filma

Festival evropskog filma otvoren je večeras u Beogradu projekcijom austrijskog filma „Laku noć mama“, a do 30. januara publika će videti savremena filmska ostvarenja iz još 14 zemalja.

Direktor Austrijskog kulturnog centra u Beogradu Johanes Iršik rekao je otvarajući festival da je  ostvarenje „Laku noć mama“ jedno od najznačajnjih iz 2016. godine i da je taj film nagradjen velikim brojem priznanja.

Iršik je zahvalio EU info centru na projektu koji omogućava da filmovi najnovije evropske produkcije budu predstavljeni u gradovima Srbije.

Direktorka EU info centra Ljubica Marković je rekla da će u narednih nedelju dana u tom prostoru biti organizovane po dve projekcije filmova, iz 15 zemalja.

„U deset gradova u Srbiji prošle godine oko 6.000 ljudi videlo je te filmove“, rekla je ona.

Marković je podsetila je da je ovi peti festival Evropskog flma u Beogradu koji je od ove godine organizovan u EU info centru, umesto u Domu omladine.

Na festivalu će biti prikazani i filmovi iz Danske, Portugalije, Madjarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Francuske, Kipra, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Nemačke, Švedske.

Revija će biti zatvorena projekcijom švedskog filma „Palme“ koji govori o životu bivšeg švedskog premijera Ulofa Palmea, u ponedeljak 30. januara u 20.30.

To je treći deo petog uzastopnog Festivala evropskog filma koji Delegacija EU i EU info centar organizuju u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU i gradskim kulturnom centrima.

Festival je 2016. uneo novinu jer je najpre organizovan u gradovima u unutrašnjosti Srbije, pa potom u Beogradu.

U maju, a zatim i u oktobru i novembru 2016, ciklus savremenog evropskog filma prikazan je u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Leskovcu, Prijepolju, Prokuplju, Obrenovcu, Užicu i Negotinu.

U Beogradu filmovi će biti prikazivani u EU info centru u 18.00 i 20.30 sati. Ulaz je besplatan, ali gledaoci treba da preuzmu ulaznice u EU info centru.

Program Festivala evropskog filma u Beogradu dostupan je na Fejsbuk stranici EU info centra kao i na sajtu www.euinfo.rs. Zvanični haštag je #EUfilmFest

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.