Bob, Đavo i Gospod Bog

Kontraverzni američki „crtać“ God, the Devil and Bob (Bog, Đavo i Bob) je iz domovine „izbačen“ i potražiće „utočište“ na britanskoj televiziji. Emitovanje počinje oko Nove Godine na drugom kanalu BBC-ja.

Ova crtana serija je sa američkih kanala „skinuta“ posle samo 4 epizode, a uzrok su protesti religijskih grupa koje su se našle uvređenim i skrenule pažnju na „jeretički“ ton, mnogi kažu, izvrsnog crtaća. Šta ih je to toliko uzbudilo? Objašnjenje treba tražiti u, još uvek jakom, puritanskom duhu koji vlada Amerikom. Podsetimo se da su, među prvima, Novi Kontinent naseljavali baš puritanski-orijentisani hrišćani iz Evrope, čija je vizija bila stvaranje Raja na Zemlji, upravo na novom kontinentu. Naravno, „rajski“ momci i devojke nisu baš tolerantni, pa su umeli često i da spale nekog ko je bio drugačiji. Npr, par stotina žena u procesima vođenim u američkom gradu Salemu protiv žena koje su bile optužene da su – veštice. No ostavimo „čistunce“ i pogledajmo o čemu se u crtaću radi.

Najnoviji proizvod Carsey-Werner tima (poznatom po seriji „Third Stone From the Sun“ /Treći kamen od Sunca/ koju imate priliku da pratite na BKTV) je originalni, satirično-intoniran pogled na odnos Boga i Đavola, pri čemu se Čovek nalazi „između dve vatre“. Bog je prikazan kao stari pivopija, nalik na hipija, koji je već umoran od svoje kreacije – Čoveka i pita se da li su ljudska bića uopšte vredna truda. Isprovociran đavolovim peckanjima, odlučuje da pronađe čoveka koji će pokazati da li ljudski rod zaslužuje da bude spašen. Bog u toj igri daje prednost Đavolu da izabere ljudskog „kandidata“. I izbor „Gospodara laži“ pada na Boba Almana, porodičnog čoveka iz Detroita, „šljakera“ koji radi u fabrici. I nesretni Bob u svakoj epizodi treba da prođe neki od testova koji odlučuju da li su ljudi dobri ili ne.

Dok je u Americi 17 stanica prestalo sa emitovanjem ovog duhovitog serijala, dotle je BBC prosto oduševljen inteligentnim i satiričnim crtaćem. U međuvremenu, dok serija ne stigne na naše TV-kanale, prošetajte do oficijelnog sajta na adresi GodTheDevilAndBob.com i izaberite Raj ili Pakao, pozovite prijatelja da vam tamo pravi društvo, pogledajte odlomke, upoznajte junake i skinite screen saver ili wallpaper. Posebno je interesantan deo sajta koji pokazuje kako je crtać rađen i koje su tehnike u tom procesu korišćene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.