U trendu

Božićna magija

Iako su električni ukrasi stari tek jedan vek, još su stari Rimljani palili sveće i baklje po trgovima i ulicama i razmenjivali darove da bi obeležili zimsku kratkodnevicu. Nema dileme da su novogodišnji i božićni praznici danas nešto posebno i za mlade i za stare širom Zemljine kugle.

Kako bi u ove dane atmosfera bila što svečanija i vedrija, ulice svih trgova sveta zablistale su sjajem stotina hiljada raznobojnih sijalica i svetlećih ukrasa. Mnogi se tome raduju, nekima se pak čini da je to kič, dok drugi raskošno novogodišnje osvetljenje smatraju bespotrebnim utroškom električne energije. Bilo kako bilo, bez šarene ulične rasvete Nova godina i Božić sigurno bi bili manje magični.

Da bi što lepše, originalnije i grandioznije osvetlili i ukrasili velike gradove, prošle godine su u zapadnoj Evropi potrošeni milioni evra. Sudeći po nimalo svetloj ekonomskoj situaciji, ne samo kod nas već i u zapadnim zemljama, naročito onima koje se još oporavljaju od prelaska na zajedničku evropsku monetu, novogodišnja i božićna rasveta za dobrodošlicu 2006. godini bila je znatno skromnija i svetlela je mnogo kraće nego ranijih godina.

Na najvišoj zgradi u Dizeldorfu božićna atmosfera stvara se tako što noću ostavljaju upaljena svetla u stotinak kancelarija, i to tako da osvetljene prostorije formiraju veliko božićno drvce. Kraljičinu kuću u Grinvidžu, blizu Londona, igrom raznobojnog svetla ukrasili su poznati umetnici. Svetleći irvasi, Božić Bata, zvezde, pahulje, natpisi i cveće teško mogu ostati nezapaženi. Zato uživajte u čarobnim sijalicama i božićnim praznicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.