U trendu

Britanac na svom tavanu našao Lenonovo pismo kraljici

Pismo koje je Džon Lenon uputio britanskoj kraljici 1969. u kojem objašnjava zbog čega joj vraća titulu viteza koju mu je dodelila, pronađeno je skriveno u omotu stare ploče na jednom tavanu, a stručnjaci su njegovu vrednost procenili na 60.000 funti, piše BBC.

Anonimni vlasnik pisma u sredu ga je odneo na procenu u izložbenu galeriju „The Beatles Story“ u Liverpulu gde su mu stručnjaci kazali da danas vredi oko 60.000 funta.

Jedan od stručnjaka veruje da je reč o skici originalnog pisma koje je Lenon poslao kraljici 1969, a čuva se u britanskom Kraljevskom arhivu.

Kako prenosi regionalna televizija N1, titulu je vratio uz propratni tekst u kojem stoji: „Vaše kraljevsko visočanstvo, vraćam ovo u znak protesta jer je Britanija bila uključena u rat između Nigerije i Biafre i jer je podržavala Ameriku u Vijetnamu. S ljubavlju, Džon Lenon of Bag“, napisao je kraljici, misleći pritom na svoj pokret ‘bagism’ koji je osnovao s Joko Ono kao deo mirovne kampanje u kasnim šezdesetim.

Lenon je, zajedno s ostalim članovima Bitlsa, najpre prihvatio plemićku titulu koju im je kraljica dodelila 1965, ali vratio ju je četiri godine kasnije.

Vlasnik je skicu pisma pronašao slučajno na svojem tavanu u omotu jedne od starih ploča koju je kupio na ‘buvljaku’ pre dvadesetak godina. Stručnjak za muzičku memorabiliju Daren Džulijen odmah je procenio da je reč o vrlo vrednome dokumentu.

„Moje je mišljenje da ovaj primerak Lenon nije nikad poslao jer je pismo umrljano tintom, a ako pišete kraljici, želite da vam pismo izgleda savršeno“, objasnio je Džulijen i podsetio da je „druga verzija pisma završila u kraljevskom arhivu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar