U trendu

Britanija: Da li je odzvonilo pauzi za čaj?

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da sve manji broj zaposlenih uzima pauzu za čaj, te da bi ova čisto britanska tradicija mogla uskoro da nestane.

Studija je otkrila da je polovina od 2.000 anketiranih radnika „bilo prezauzeto“ da bi koristilo pauzu za čaj, dok je svaki četvrti rekao da im uprava zabranjuje tu vrstu relaksacije.

Svaki peti zaposleni je, pak, izjavio da danas ređe pije čaj na poslu nego pre pet godina.

Anketa, čije rezultate prenosi londonski Telegraf, pokazuje i da je sve manje šefova voljnih da svoje podređene časte „turom čaja“.

Ustanovljeno je, takođe, da su muškarci skloniji da potajno sebi skuvaju čaj kako ne bi morali da ga pripremaju i kolegama.

Zaposleni u proseku popiju četiri šolje čaja dnevno. Najveće „čajopije“ su ljudi koji rade u marketingu, a najmanje ovaj topli napitak piju zaposleni u administraciji.

Za psihologa Hani Lankaster-Džejms to što je sve manje pauza za čaj ukazuje na sve veći pritisak kojim su zaposleni izloženi na radnom mestu.

Dok se ranije na ispijanje čaja na poslu gledalo kao na pozitivnu društvenu aktivnost, danas se ona smatra nepotrebnim lenčarenjem i rasipanjem dragocenog radnog vremena.

„I to iako su istraživanja nebrojeno puta dokazala da kratke pauze tokom radnog dana znatno utiču na produktivnost i kreativnost radnika“, istakla je Lankaster-Džejms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.