U trendu

Britanski vitez je perač prozora

Godinama je ser Henri Rendmark (Sir Henry Randmark), 77, uživao veliki ugled u krugovima nemačkog plemstva, političara i javnih ličnosti, sve dok stručnjak za ordenje nije otkrio da je u pitanju prevara. Naime, Henri se predstavljao kao britanski vitez koji je služio u američkoj vojsci za vreme rata u Vijetnamu, gde je bio šef odseka za suzbijanje zloupotreba i prodaje droge. Upravo je na ovakvim zadacima zaradio i brojne medalje, između ostalog i Srebrnu zvezdu, jedno od najviših odlikovanja u američkoj vojsci.

Kiteći se ordenjem i viteškom titulom, uspeo je da imresionira nekoliko plemićkih porodica u Nemačkoj, preko kojih je ušao u visoko društvo. Sa svojom suprugom Silvijom je bio rado viđen gost na koktelima koje je priređivala evropska aristokratija, često se fotografisao sa nemačkim političarima, a omogućen mu je i poseban pristup američkom konzulatu u Hamburgu. Napredovanje na društvenoj lestvici se tu nije završilo: postao je predsednik Američko-nemačkog udruženja za poslovnu saradnju, kao i član Američke privredne komore. U trenutku kada je njegov ugled bio zaista na zavidnom nivou, stručnjak za ordenje je otkrio da Srebrna zvezda koju nosi ne izgleda kao prava, a da su neke od medalja sa kojima se pojavljuje na javnim skupovima okačene naopačke!

„Vitez“ je priznao da ih je sve sam napravio i da je po zanimanju perač prozora. „Nikada nisam služio u američkoj vojsci, niti sam ikada bio odlikovan. Titulu sam izmislio jer sam shvatio da je zanimanje perača prozora prepreka da napredujem na društvenoj lestvici. Ljudi su više zainteresovani za spoljašnjost nego za to kakav je čovek u stvari i šta u sebi nosi. Ne samo da nisam vitez i odlikovani pukovnik već nisam ni rođen u Velikoj Britaniji. Moja domovina je Estonija“, objašnjava vešti „plemić“.

Na slici: „ser“ Henri Rendmark (u danima kada mu je krv bila još uvek „plava“) rukuje se sa princom Ferdinandom od Bizmarka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.