U trendu

Budite veoma oprezni sa ovim voćem i povrćem: Evo zašto

U današnjem svetu, kada je sveža hrana ključni deo zdrave ishrane, sve veća pažnja se posvećuje prisustvu pesticida u voću i povrću. Nedavno ispitivanje je otkrilo da je 75% uzoraka konvencionalno uzgajanih svežih proizvoda sadržalo pesticide u 2024. godini. Ovaj izveštaj, sastavljen na osnovu analize više od 47.000 uzoraka voća i povrća od strane Ministarstva poljoprivrede i Američke administracije za hranu i lekove, nudi uvid u situaciju sa pesticidima u hrani, prenosi nova.rs.

Na vrhu liste sa najviše pesticida nalaze se jagode, spanać, lisnato povrće, grožđe, breskve, kruške, nektarine, jabuke, ljuta paprika, trešnje i borovnice. Alarmantno je što je ove godine situacija slična kao i prošle, s istim namirnicama na vrhu „prljave“ liste.

Dodatno, u uzorcima je pronađeno ukupno 209 različitih pesticida. Neki proizvodi su čak imali preko 100 različitih hemikalija. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer su neke od ovih supstanci povezane s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

S druge strane, postoje voće i povrće koje je manje zagađeno pesticidima. Avokado, kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak, špargle, dinja, kivi, kupus, lubenica, pečurke, mango, slatki krompir i šargarepa su na listi „Čista 15“, koja obuhvata namirnice sa najmanje pesticida.

Ovi podaci su korisni za potrošače koji žele da smanje izlaganje pesticidima biranjem manje zagađenih proizvoda. Iako su ostaci pesticida u hrani regulisani, informisanje potrošača o nivou pesticida u različitim namirnicama može pomoći u donošenju informisanih odluka o ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar