U trendu

Čarobna Provansa

Za Provansu kažu da njeni pejzaži bude snove i čula. Pod ljubičastom bojom lavandinih cvetova, srebrnastosivom bojom stabala masline, narandžastim i cvetnim tonovima zemlje i makova, žutom bojom suncokreta i plavom bojom neba mešaju se mirisi divlje majčine dušice i ruzmarina, žalfije, origana i lavande. U ovom slikovitom delu južne Francuske svakom će srce zaigrati kada vidi predeo i oseti sve opojne mirise.

Ako odlučite da boravite u Provansi, steći ćete nezaboravne uspomene na očaravajući pejzaž, a možda i lončić sa slavnim začinskim biljem Provanse kao kulinarski suvenir. Ukoliko uveče sedite i uživate u jagnjećem raguu i slatkom crnom vinu na nekoj terasi ili u bašti restorana, okruženi mirisom lavande, onda ćete se zaista osećati kao bog ili boginja u Francuskoj. Pored isprobavanja specijaliteta karakterističnih za ovaj deo Francuske, trebalo bi i obići gradove i sela na čuvenoj obali Sredozemnog mora. Gradovi Tulon, Marsej, Arl, Avinjon imaju šta da ponude turistima. U žutoj kući u Arlu živeo je od 1888. do 1889. godine Vinsent van Gog. Tu je naslikao preko 200 slika: pejzaže okupane suncem, sjajne suncokrete i zelene čemprese.

U Provansi su pravi predeli iz mašte; oni svojim mirisima bude sva čula. Tu su čuvena nepregledna polja pod lavandom, koja predele u Provansi posebno čine lepim leti. Duh slobode i avanture najbolje se može osetiti ako posetite Kamargu i njene čuvene konje. Impozantno svedočanstvo iz vremena Rimskog carstva je i akvadukt Pont du Gard. Veliki slikari, kao što su Sezan, Van Gog i Pikaso bili su očarani pejzažima i svetlošću koje pruža Provansa.

Kao nadaleko poznati gurmanski specijaliteti iz ovog kraja izdvajaju se pasta sa sardelama i maslinama i jagnjeći file sa povrćem. U Provansi je lepota od koje bukvalno zastaje dah.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar