U trendu

Cela planeta udiše zagađen vazduh

Više od 90 odsto svetske populacije živi u sredinama u kojima je vazduh zagađen preko dozvoljene mere i samim tim opasan po zdravlje, utvrdilo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zagađenje vazduha ugrožava sve demografske grupe širom planete, a naročito decu, žene i starije osobe.

Studija obuhvata podatke sa oko 3.000 lokacija iz različitih delova sveta i kao najugroženije izdvaja delove Afrike, veće gradove Azije i Bliskog istoka, mada ni ruralne sredine nisu pošteđene zagađenja.

Takođe, konstatuje ovo istraživanje, iako je u zemljama sa višim primanjima situacija bolja, daleko od toga da tamo svi udišu čist vazduh.

„Stopa rasta zagađenja vazduha je alarmantna i ovi podaci su dovoljni da se svi zabrinemo. Ovo je pretnja za javno zdravlje koja zahteva hitnu akciju”, naveli su predstavnici SZO, koji su do ovih zaključaka došli merenjima na terenu, na osnovu satelitskih podataka i kompjuterskih modela.

Stručnjaci su merili koncentraciju najsitnijih čestica koje dospevaju u krvotok i predstavljaju najveću pretnju za zdravlje, ali i udeo različitih štetnih gasova koji potiču pre svega od automobila, industrije i spaljivanja otpada.

Međutim, ima i delova sveta u kojima saobraćaj i industrija nisu glavni krivci za zagađenje, kao što je slučaj sa severom Afrike, gde je nivo mikročestica u vazduhu povećan zbog peščanih oluja.

Među 184 države obuhvaćene istraživanjem Kina, Indija i Rusija prednjače po ukupnom broju smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha. Međutim, kada se taj broj posmatra na 100.000 stanovnika, prva je Ukrajina, dok je Kina, na primer, na desetom mestu.

Od posledica zagađenja vazduha u Srbiji je umrlo 5.435 ljudi, odnosno 61 na svakih 100.000 stanovnika, što je svrstava u red srednje zagađenih zemalja. Podaci iz 2012. godine pokazuju da od bolesti povezanih sa lošim kvalitetom vazduha godišnje u svetu umre šest miliona ljudi.

(Ankica Marinković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.