Ceo život pogrešno ljuštimo bananu, kad vidite kako treba da se radi iznenadićete se!

Banane se jedu sirove, često su deo recepata kolača, ali se koriste u nekim rutinama za negu lepote ili čak u uzgajanju cveća.

Kako god, bananu uvek morate pre upotrebe oljuštiti i pripremiti je za upotrebu.  Verovali ili ne, ceo život smo to radili pogrešno .

Ispravan način za ljušćenje banane je odozdo prema gore. Većina ljudi ljušti bananu tako što je otvori kod peteljke. Ali to je pogrešan način, jer se često događa da je istisnete i zgnječite. Kako biste je pravilno oljuštili bananu, uhvatite je palcem i kažiprstom za dno, pritisnite i ona će se otvoriti sa lakoćom.

Neobične metode sređivanja ovog voća

Odsecite bananu sa vrha na četiri dela, pažljivo prateći krivinu. Ovako se prave posebne kriške, nalik na rezanu dinju. Žuta kora se lako uklanja. Uzmite nezrelu bananu, okrenite zakrivljeni deo prema sebi, a zatim je prelomite na pola, kao da pokušavate da je ispravite. Očistite polovinu kao i obično.

Oštrim nožem odrežite krajeve sa obe strane, istovremeno uvrnite koru u dva suprotna smera. Uklonite koru počevši sa jednog kraja. Voće uzmite s obe ruke na udaljenosti od oko 5 cm. Pažljivo rotirajte voće u suprotnim smerovima kao da ga želite uvrnuti. Kora će puknuti i može se lako ukloniti.

Ovaj metod ljuštenja banane nije pogodan za zreli i mekani proizvod – kod uvrtanja će se banana pretvoriti u kašu.

Ne samo da se unutrašnjost banana jede, već se može koristiti i kao maska za čišćenje lica, a kora banana se često koristi kao odlično đubrivo za povrće. Ovo je jedno od retkih voća koje se može konzumirati bez brige o čistoći ruku i zato su banane nezaobilazni proizvod za šetnju ili za piknik.

(Kurir.rs/Bonapetit)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.