U trendu

CIA objavila dragoceni dokument o Titovoj smrti

Ovih dana američki obaveštajci su na društvenoj mreži tviter objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju.

Uz tekst „Muzejski artefakt nedelje – obaveštenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service – CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita“, preneo je Expres.hr.

Stvar je u tome što se iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor navodi Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu.

To je dokaz da greše i najveći jer ovu su vest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dve susedne države, navodi portal.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

„Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ.“

Inače, američke tajne službe su navodno bile uverene da Tito nije bio “pravi“ Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovoj losanđeleskoj kancelariji.

Markul je tvrdio da čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito.

To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci s početka maja 1955. godine.

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon „nestanka“ opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu.

Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu.

Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, „maršal je gotovo u potpunosti ignorisao“.

Osim toga, Markul je FBI-ajevcima ispričao da je “pravi“ Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu – Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir, jer je bio uveren da onaj prvi Tito to nije imao gde da nauči, navodi Expres.hr.

Portal podseća da je smrt Josipa Broza Tita odjeknula u celom svetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svetski državnici, od ruskog predsednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Tačer, zatim italijanskog predsednika Sandra Pertinija, nemačkog kancelara Hans Ditrih Genšera, pa do svih predsednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica.

(Tanjug)

9 komentara
 1. BANE

  TITO JE BIJO SRPSKI KRVNIK

 2. Anonimni

  Dosta više o tom krvniku srpskog roda! Živeli smo bedno, nismo imali za hleba i mesa. Samo je njegova klika živela besno!

 3. Rade

  Posle 17 godina starosti je nemoguce nauciti strani jezik a da se ne prepozna akcenat maternjeg jezika. Zivim 50 godina u inostranstvu I nisam nikada sreo immigrants koji je bez akcenta ako je imigrirao posle 17-te godine starosti. Ako je lazni Tito ruski agent, zasto je njegov govor bio skoro isti kao i hrvatsko/kajkavski. Sluzio sam vojsku u Zagrebu. Deo mozga koji kontrolise akcente je formiran do 17-18 godina.

  1. Anonimni

   Deo mozga koji kontrolise akcente!!!??? Ama ne da nije govorio hrvatski već je mucao ko zna koji jezik!

 4. Gordana

  Ne, nista nije slucajno, cak ni to da je Genscher bio nemacki kancelar i to u vreme Vili Branta:))

 5. Anonimni

  To je bio belosvetski mangup i dvostruki agent, a podela na blokove tokom hladnog rata je omogućavala Jugoslaviji balansiranje na žici između blokova. Istini za volju prosečan Jugović je tada bolje živeo nego sada je su Ameri Titu slali silnu lovu da bi ga okenuli protiv Sovjeta, pa su mrvice sa trpeze bile dostupne narodu.

  1. Darko

   I sada se [alje dosta sa Zapada ovamo, samo što narod ne vidi ni te mrvice.

 6. patriota

  Jedan je Tile . . .

 7. Goran

  Nista na ovom svetu nije slucajno… Moja teorija o Titu se donekle poklapa sa Markulovom pricom. Lazni Tito je najverovatnije poslat u YU od strane Engleza da radi za racun Moskve, a ustvari za Engleze. Moguce je da je pravi Tito likvidiran ili je umro. Uostalom, Englezi su ga podrzavali tokom rata, a elimisali Drazu Mihajlovica i proglasili ga izdajnikom. Po nalogu zapada, sukobio se sa Rusima 1948 godine. Od Amea je dobio silne pare i silno oruzje….Prva Titova poseta stranoj zemli je bila 1953 godine, bas Engeskoj?? Osim toga, on nije znao ni da govori nas jezik posteno. Na kraju je taj zapad rzbio YU a HR i SL koje je Titi favorizovao su brzo postele nezavisne pa potom clanice EU.

Napišite komentar