U trendu

Činjenice o bojama koje možda niste znali: Od jedne odmah ogladnite, a druga može da vam spasi život

Možete li da zamislite svet bez boja? Sigurno da možete, svi smo gledali crno-bele filmove ili slike.

A kakav bi to bio svet? Onaj u kojem ne možemo da se divimo boji cveća, uživamo u azurnoj boji mora i crvenom nebu tokom zalaska sunca.

Boja se odnosi na određeni svetlosni osećaj fizičke osobine svetlosti čija kretanja registruju oko i mozak, a koja dolazi iz nekog izvora ili se odbija sa površine neke materije. Boja je zapravo čulni doživljaj koji nastaje kada svetlost karakterističnog spektra pobudi receptore u mrežnjači oka….

O boji postoje čitave dicipline u okviru mnogih nauka, mnogo je činjenica o njima, pa uvek možete da saznate i pokoju novu, prenosi 24sedam.rs.

Možete da baratate svim mogućim i nemogućim podacima, a ovo su neke zanimljivosti o bojama u svetu koji vas okružuje.

1. Muškarci i žene boje vide različito

Postoji specifičan gen zahvaljujući kojem vidimo i interpretiramo crvenu boju, otkrili su istraživači sa Univerziteta Arizona. Žene imaju dva X kromozoma, a muškarci imaju samo jedan. Zbog toga žene razlikuju nijanse crvene, a muškarcima je crvena – crvena. Zato žene koje se ne mogu odlučiti za nijansu ruža ne treba da se brinu jer muškarcima to nije bitno, svaka će im biti crvena.

2. Srebrna boja auta može spasiti život

Kod odabira automobila ne zamarajte se previše celim spektrom boja u ponudi. Srebrna je najbolji izbor jer je lako uočljiva na putu, posebno ako je vidljivost slaba, a to vam može spasiti život, pokazuju studije. Osim toga, srebrnu boju je lakše održavati jer se prljavština manje vidi.

3. Ružičasta smiruje živce

Da bi smirili razuzdane zatvorenike i agresivne pacijente, zidovi zatvora i mentalnih institucija mogu biti obojeni u ružičasto. Ta boja pomaže da se drže pod kontrolom, odnosno smiruje im živce. Dakle, ružičasta nije rezervisana samo za Barbi devojke, njihove ljubimce, kuće, automobile…

4. Jarke boje vode novim prijateljima

Studije pokazuju da su boje odgovorne za 62 do 90 odsto uticaja na prvi utisak kod upoznavanja. Znači, ako volite da nosite crnu boju ili neku neutralnu, vreme je da osvežite garderobu narandžastom ili ljubičastom. Ko zna, možda vam baš ta sitnica usmeri život u novom smeru, uz nove prijatelje, partnera ili novi posao.

5. Plava je najpopularnija boja

Na celom svetu, plava boja je najomiljenija i čak 40 posto stanovništva je bira u svakodnevnom životu. Na drugom mestu po popularnosti je ljubičasta, ali je daleko iza plave jer je preferira tek 14 odsto ljudi.

6. Boje mogu biti zastrašujuće

Postoje ljudi koji panično strahuju od boja, kao da im od gledanja boja život visi o koncu. Oni pate od hromofobije – poremećaja zbog kojeg su im boje zastrašujuće. Neki burno reaguju na određene nijanse, a drugi na boje generalno. Simptomi su mučnina, vrtoglavica, otežano disanje, osećaj panike, povećan broj otkucaja srca, visok krvni pritisak, teskoba, ošamućenost, glavobolja itd. Postoje posebne terapije koje pomažu ljudima da se reše ove fobije.

7. Od žute ogladnimo

U kuhinji nije dobro držati žutu i narančastu boju jer otvaraju apetit. Ako planirate da idete na dijetu, sklonite iz vidokruga sve predmete tih boja. I obratite pažnju na restorane i ostala mesta gde poslužuju hranu jer znaju da koriste taj fenomen – što su gosti gladniji, njihova kasica prasica je bogatija, piše Listverse.

8. Braon boju su zvali mumija

Stari Egipćani su imali naziv za braon boju po mumijama, zvali su je “mumija”. Bila je to doslovce vrsta boje, a podsećala je na boju prave mumije. Naime, 35 dana nakon dehidriranja, mumificirano telo je poprimilo braon boju zbog minerala gvožđa koje, nakon isparavanja tečnosti, postaje koncentrisanije i daje lešu smeđu boju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.