U trendu

Cirkus u Skupštini: Od „konja“ i „teranja u …“ do „svetog kamena“ (video)

Recitovanje, unošenje kamenja, međusobno optuživanje i nazivanje kolega poslanika pogrdnim imenima deo je skupštinskog folklora, a rasprava u parlamentu, umesto da bude politička arena, poprima elemente rijalitija, u rasponu od „konja“ do psovki.

https://www.youtube.com/watch?v=iX5HsiquJsU

Ranija polivanje vodom, iznošenje poslanika, gađanje cipelama, promenom skupštinskog saziva zamenile su neke druge stvari, pa je tako poslanik Goran Ješić u sredu svom kolegi Srbislavu Filipoviću rekao „Konjino jedna“, a kada je predsedavajući Vladimir Marinković rekao da ne može da veruje šta je izgovorio, on je nastavio:

„Nemoj da me prekidaš“.

Samo dan ranije „deo“ poslaničkog istupa bio je kamen, koji je Boško Obradović uneo u skupštinu.

Sve je počelo kada je Obradović svoj zahtev da se u dnevni red uvrsti rasprava o situaciji na Kosovu i Metohiji , umesto argumentima, „potkrepio“ i ilustrovao kamenom, za koji je naveo da je sa Kosova i Metohije, te reciztovanjem poeme „Otadžbina“ Đure Jakšića.

„Je l“ to kamen?“, upitala je predsednica parlamenta Maja Gojković i zatom odredila pauzu da bi se kamen izneo iz sale, što je kasnije u skupštinskom holu Obradović prokomentarisao „da je kamen isključen sa sednice“.

Što je za Obradovića bio „sveti kamen“, za poslanika Marijana Rističevića je bilo „hladno oružje“, a podsetio ga je i na kamen za kupus, što je rekao izveštačima u parlamentu.

Obradovićev stranački kolega Srđan Nogo danas je govorio o navodnim „špijunskim centrima“, a izvadio je i poster na kome je pisalo „Protest, vratite nam državu“.

Poslanica pokreta „Dosta je bilo“ Ana Stevanović našla je za potrebno, s razlogom, da održi poslanicima predavanje o tome kako treba da se ponašaju u parlamentu, ali… Završavajući izlaganje, međutim, Stevanovićevoj je, na glasne komentare poslanika, izletelo:

„Ma terajte se bre svi u k..c“, zabeležio je Blic.

Toj rečenici je prethodila njena opaska da „to što su pojedini poslanici izašli iz pojedinih rijaliti šoua, ne znači da treba da prave rijaliti od skupštine“.

Zbog čestih „nepredviđenih okolnosti“ u sali, mikorofon u skupštinskom holu, gde poslanici inače daju izjave novinarima, uglavnom je počeo da služi da se predstavnici opozicije žale, ili na novinare, ili na političke protivnike, dok se retko mogu čuti političke poruke na neku temu.

Zbog ometanja sednica, ne izostaju ni opomene, pa će tako na nekim narednim sednicama Administrativnog odbora, poslanici koji su to činili biti kažnjeni.

Do sada je oko 500.000 dinara od kazni poslanika u ovom sazivu otišlo Fondu za lečenje dece u inostranstvu i narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.