U trendu

Čistokrvni Amerikanac

Iako kao daleki predak praistorijskog gliptodonta može da se pohvali zaista dugim boravkom na Zemlji, otkako su Amerikanci otkrili ukus njegovog mesa, rep proglasili moćnom amajlijom, oklop počeli da koriste za izradu muzičkih instrumenata, suvenira i ukrasnih predmeta, a putevi postali puni nepažljivih vozača, nad budućnošću armadila, devetopojasnog oklopnika koga u Brazilu zovu tatu, nadvili su se crni oblaci.

Ovu krajnje neobičnu i simpatičnu životinju koja svojim izgledom podseća na srednjovekovnog oklopnika, a koju je po legendi naroda Maja bog stvorio da bi ljude naučila skromnosti i poniznosti, američka država Teksas uzela je krajem 19. veka za svoj simbol i stavila na zastavu. To nije slučajno – postoje 24 vrste armadila i sve su isključivo stanovnici Novog kontinenta, a naseljavaju šume, savane i pašnjake južnih delova Severne, Centralne i Južne Amerike.

Od izdužene njuške, preko oblog tela dugog oko 40 centimetara pa do kraja dugog repa oklopnik je pokriven i zaštićen pokretnim rožnatim izraslinama. Stidljiv, tih i vrlo dobroćudan, ovaj čudni sisar koji izgledom podseća na reptila, malenih, na svetlost jako osetljivih očiju koje ne razlikuju boje i velikih zašiljenih ušiju brani se od divljih pasa, kojota i lisica tako što se pred neprijateljem savije u loptu i pretvara da je mrtav.

Nespretan i spor na suvom, armadilo se odlično snalazi u vodi. Ovaj mali stvor nije bezub već mu zubi stalno rastu, a zbog nedostatka očnjaka, hranu, uglavnom insekte i male reptile, hvata i stavlja u usta dugim lepljivim jezikom. Na prednjim nogama ima velike i jake kandže kojima brzo i vešto kopa zemlju da bi se sakrio od neprijatelja, našao hranu ili iskopao jazbinu koja može da bude i na dubini od četiri metra. Noću izlazi u potragu za hranom koju uglavnom nalazi zahvaljujući izuzetno razvijenom čulu mirisa. Može da oseti miris mrava i na preko pola metra dubine.

Kako se zbog nekontrolisanog lova broj ovih neobičnih stvorenja, jednih od najstarijih na planeti, iz dana u dan rapidno smanjuje, vlada Sjedinjenih Američkih Država osnovala je uzgajališta i specijalne centre za zaštitu ovih životinja. Da li će uspeti da ih sačuva, ili će Teksas ubrzo morati da traži drugi simbol – zavisi, naravno, od ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.