Čokoladni san

Da li ste ikada sanjali o čokoladnom gradu? Čokoladne reke teku gradom, oko trgova i spomenika. Ipak, ovakvo mesto postoji – u Peruđi, na najpoznatijem sajmu čokolade, od 14. do 22. oktobra. Zaronite u čokoladni keks, bombone, šolje vruće čokolade i druge slatkiše. To je slatka realnost koju ne biste voleli da propustite.

Ovo su događaji sa sajma koji će vam ostvariti snove. U ovu najveću prodavnicu čokolade došlo je preko sto najpoznatijih imena iz sveta čokolade. Međutim, to nije sve – tu su i knjige, razni proizvodi i mnoge druge primamljive sitnice koje se izlažu i prodaju, a sve je namenjeno ljubiteljima čokolade. Najbolja čokolada došla je iz Belgije, Španije, Francuske i Švajcarske. Tu su i majstori čokolade; oni će vam dati svežu čokoladu za degustaciju. Takođe, mogu se videti i stare šolje za toplu čokoladu sakupljene iz cele Evrope. Ove godine ponovo je bilo popularno pozorište poznatih. Postojala je i ambulanta, gde su doktori i zubari odgovarali na pitanja ljubitelja čokolade, a šarmantne medicinske sestre delile su nove Choco Ben čokolade sa neobičnim „farmaceutskim“ izgledom.

Na trgu se nalazio specijalni restoran, gde se mogao naći meni sa tradicionalnim receptima sa hranom bogova, to jest čokoladom. Naime, čokolada nije predviđena samo za deserte već i za glavna jela. Kako je Peruđa grad čokolade, tu je i muzej posvećen ovoj poslastici. Čokoladni hotel je još jedna od atrakcija na sajmu – slatke sobe u kojima je čokolada lajtmotiv. Proslavljen je i povratak Luisa čokolade, proizvoda koji je imao veliki uticaj na istoriju čokolade. To je prvi proizvod fabrike čokolade iz Peruđe, a ime je dobio po Luisi Spanjoli. Organizovani su i prvi čokoladni izbori, na kojima su posetioci birali najbolju čokoladnu bombonu; i ne samo to – napravljena je i ogromna čokoladna bombona dugačka 18, široka šest i visoka osam metara.

Na sajam u Peruđi stigla je i poznata ljubičasta krava Milka. Pored nje, tu su bili i veliki Toblerone i magična torinska Nutelleria. Deca su mogla da uživaju u slikanju sa Kit Katom, u šarenom svetu Smartisa ili u mnogobrojnim igrama. Odrasli su mogli da uživaju u raznim turnirima u košarci, golfu, tradicionalnim nadmetanjima, rešavanju zagonetki, a svuda su nagrade bile, naravno, čokoladne. Poseta planetarijumu takođe može biti zanimljiva, a u pauzama između isprobavanja čokoladnih poslastica možete se provozati čokovozom ili balonom i dodirnuti nebo.

Na sajmu su organizovani i razni kursevi spravljanja čokolade, tehnike isprobavanja, ali su dodeljene i specijalizacije za profesionalne degustatore. Od specijalnih događaja na sajmu mogu se izdvojiti dodele raznih nagrada, kao i pravljenje skulptura od čokolade, što je već postalo tradicionalno.

Na kraju je priređena velika žurka u stilu After Eight čokoladica sa mentom, a posle svega, na zatvaranju, i megadoručak, gde je podeljeno preko 15.000 šoljica sa toplom čokoladom.

Zamislite da se nađete na mestu gde možete da sedite u miru i degustirate neverovatnu raznolikost kremova, bombona, čokolada i keksova iz celog sveta. Takvo mesto zaista postoji – u Peruđi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.