U trendu

Čovek je pravio 20.000 koraka dnevno dve i po godine: Evo kako je to promenilo njegov život

Dejv Pol obavezao se da će svaki dan godinu dana napraviti 20.000 koraka i deliti svoje osvrte u vezi ove aktivnosti, dnevni broj koraka i fotografije na Fejsbuku i Instagramu. Izdržao je čak dve i po godine, a hodao je čak i kada mu je žena bila operisana.

Dejv Pol je fitnesom počeo ozbiljnije da se bavi pre 10 godina, kada je krenuo da redovno ide na trčanje. Ipak, vremenom je shvatio da puno više voli da hoda pa je trčanje zamenio svakodnevnom šetnjom.

On je hteo da podstakne i druge da više hodaju pa je pokrenuo blog na kojem se javno obvezao da će napraviti 20.000 koraka svaki dan. S izazovom je započeo u martu 2018. i u dve i po godine, odnosno do kraja avgusta 2020. naučio je pet vrednih lekcija.

I kada mu je žena operisala rak dojke hodao je po garaži bolnice

„Pre izazova doneo sam odluku da ću, bez obzira što se događalo u mom životu, svaki dan dosegnuti 20.000 koraka. To je bilo bitno“, rekao je Dejv za Njuzvik, prenosi Miss7Zdrava.

To je značilo da kada se probudio nije mislio koliko će koraka napraviti, već kako će postići svoj cilj. Čak i u teškim danima, kada je njegova žena operisala rak dojke, on je hodao u garaži bolnice.

Nakon šest meseci izazova, samo jedan dan nije uspeo da napravi 20.000 koraka, a do cilja mu je nedostajalo samo pet koraka. „nedeljama kasnije, shvatio sam da sam jednostavno zaboravio da proverim koliko koraka imam pre spavanja“, rekao je Dejv.

Na početku izazova imao je dane kada je bio uzbuđen oko postizanja cilja, ali i dana kada mu se jednostavno nije dalo. Prisetio se jednog kišovitog dana kada nije imao motivacije i morao je da napravi još puno koraka i pitao se zašto je sebi uopšte postavio ovaj izazov. Ali budući da je čvrsto odlučio da će to činiti, nastavio je i ispunio je svoj cilj taj dan.

Koristio je emocionalnu dobit kao motivaciju

Na početku izazova njegove su se emocije menjale svakog dana, ali na kraju dana jedna je emocija bila stalna – osećaj postignuća i duboko zadovoljstvo sobom. „Taj osećaj na kraju dana nikada se nije promenio i postao je motivacija jer sam znao da ću se sjajno osećati kad napravim sve svoje korake“, objasnio je Dejv.

Takmičio se sa sobom

Takmičenje sa samim sobom bio mu je veliki motivator. Možda nije mogao da se takmiči protiv drugih ljudi, ali je mogao da se takmiči sa sobom postavljajući nove lične izazove.

„To je bio snažan motivator koji koristim čak i danas kada sam završio s tim izazovom“, dodao je. Kaže da njegova predanost ovom izazovu i fitnesu uopšteno ima dalekosežne pozitivne efekte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar