U trendu

Čudna neka životinja

Armadiljo je omanji sisar čije je telo prekriveno tvrdim koštanim pločama.

Pašnjaci i nedovoljno istražene šume Južne Amerike uspeli su da sačuvaju mnoge neobične životinje. Jedna od njih je i armadiljo. Zahvaljujući svom oklopu, ovaj stanovnik Latinske Amerike dobio je ime koje na španskom jeziku znači – oklopnik. Da bi se lakše kretao, oklopnikov zaštitni pokrivač ima zglobove. Pripadnici ove vrste po broju zglobova dobijaju i imena. Najpopularniji od svih jeste šestozglobni ili žuti armadiljo.

Može se pronaći u Boliviji, Paragvaju, Urugvaju, severnom delu Argentine, na jugu Surinama i u delovima Brazila. Telo mu je žućkaste ili riđe boje, mestimično pokriveno tankim sivo-braon dlačicama. Iako ga zovu šestozglobni, krupniji primerci ovog oklopnika, dugi oko pola metra i teški oko sedam kilograma, mogu imati i po osam zglobova. Žuti armadiljo živi u podzemnim tunelima koje sam kopa svojim snažnim nogama sa oštrim kandžama. Njegov dom može biti i do metar i po ispod zemlje, sa tunelima koji su ponekada duži od devet metara. Najveći deo njegovog jelovnika čine biljke, a jede i insekte i male kičmenjake. Naretko se može zateći kako stoji na životinjskim lešinama i sa njih otkida komade mesa. Zbog svoje potrage za hranom i građevinskih poduhvata, za koje Južnoamerikanci veruju da uništavaju useve, bašte i cvetne leje, armadiljo često strada kao žrtva ljutitih ratara.

Šestozglobnog oklopnika odaje specifičan miris koji se širi iz mirisnih žlezda smeštenih u bazi repa. Ovim mirisom obeležava granice svoje teritorije, koju svakodnevno obilazi. Ako na svojoj zemlji zatekne uljeza, pripadnika iste vrste, armadiljo će se pobiti sa njim. Mnogi oklopnici imaju ožiljke od oštrih kandži i snažnih zuba svojih protivnika. Međutim, ako naiđe grabljivac, oklopnik će prvo pokušati da pobegne. Spas obično traži u jami, ali ne okleva ni da pobegne u vodu, pošto je odličan plivač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.