Čuvajte svoju kosu

Opadanje kose povezano je s hormonalnim poremećajem, uzimanjem prejakih ili neodgovarajućih kontraceptivnih pilula. Takođe, može da bude i znak da vašem organizmu nedostaju belančevine i gvožđe.

Normalno je da vam opadne i po sto vlasi na dan, jer kao i mnogi drugi delovi tela, i kosa ima svoj ciklus razvoja. Period rasta traje dve do šest godina, potom sledi razdoblje takozvanog prelaza, koje traje samo dva dana, zatim mirovanje od tri do četiri meseca i na kraju – opadanje.

Jače opadanje kose mogu da izazovu neke bolesti ili lekovi koji usporavaju ili zaustavljaju njen rast. Da bi kosa pravilno rasla, a vlas bila sjajnija i zdrava, obratite pažnju na negu temena. Ono je osetljivo, reaguje na sve bolesti, čak i na promenu temperature. Što je teme više oštećeno, bakterije i gljivice imaju idealnu podlogu za razvoj. Šampon ima važnu ulogu u negovanju kose. Loš izbor može samo da naškodi, da nagrize i preterano isuši nežnu i osetljivu tanku kožu temena.

Za suvu kosu idealni su šamponi s ekstraktom semena čička, a masnoj kosi pomoći će šampon od algi i breze. Ako imate perut, pomoći će šampon s ekstraktom kamilice i smreke. Za normalnu kosu i zdravo teme upotrebljavajte šampon od ruzmarina, koji pospešuje rad krvotoka.

Pored lošeg izbora šampona, postoji još jedan veliki neprijatelj kose, a to je topao vazduh iz fena. Izbegavajte i dijete, duži boravak na hladnoći ili suncu. Ne koristite prilikom češljanja oštru četku, a pri uvijanju – toplo uvijanje. Ishranu obogatite vitaminima, i to A, B, D, C, kalijumom i fosforom. S vremena na vreme kosi i temenu treba dati hranljive sastojke da bi vlas povratila sjaj, elastičnost i mekoću. Za to su dobra pakovanja. Ona se posebno preporučuju posle tretmana hemikalijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.