U trendu

Cvet u tanjiru

Da li ste znali da su i cvetovi začinskog bilja jestivi?
Ranije su ljudi, da bi se prehranili, bili primorani da jedu biljke, sakupljaju razne plodove ili korenje. Danas je, međutim, jako moderno i šik servirati cveće u tanjiru – jestivo, naravno. Takvih primeraka ima mnogo; ne samo da imaju posebnu aromu već su i jako zdravi. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.
Predivne boje cveća pretvoriće obrok u pravi doživljaj ukoliko se stave u salate i dresinge ili budu završni sloj osvežavajućeg letnjeg sendviča. Cvetovi i listovi nekih ukrasnih biljaka daju jelu pikantnu notu, ukrašavajući pri tom i trpezarijski sto. Naročito lep, ali i ukusan je dragoljub. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od njegovih pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom i u laganom vinegretu od sirćeta od belog vina. Cvetovi lepo izgledaju i u supama i u pićima. Preporučuju se i cvetovi začinske biljke borač. Sa svojim divnim plavim cvetovima on predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Koristi se kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca, ali ide i uz povrće, supe i soseve. Pomaže i prilikom prehlade. Takođe, sjajnog ukusa su cvetići obične i rogaste ljubičice, timijana i žalfije. Timijan je idealan za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela, a žalfija, veoma intenzivnog mirisa, dobro ide uz ribu, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama. U jestive cvetove spada i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Za ljubitelje egzotičnijih ukusa tu su cvetovi banane, akacije ili gardenije.
Lepa dekoracija, ali i ukusni dodaci jelima. Prosto da prste poližeš! Zato se nemojte začuditi ako vam serviraju salatu ili sendvič sa nekim manjim ili većim cvetićima. Koliko je prijatno za oko, prijaće i drugim čulima. Zato samo čupnite neki cvet iz vaze na stolu i poboljšajte aromu jelima. Samo pazite da u pitanju bude jestivo cveće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.