Cvetna Holandija

U holandskom gradu Lise, u Kojkenhofu, svakog proleća održava se velika izložba lukovičastog cveća. Tako je i ove godine.

Jedinstven je doživljaj pogled na holandska polja u regionu između Amsterdama i Haga u proleće. Milioni lala, narcisa i drugog lukovičastog cveća cvetaju na širokim poljima. Usred tog regiona, u gradu Lise, Kojkenhof je ove godine otvorio svoje kapije krajem marta, a izložba će trajati do 20. maja.

Na površini od 32 hektara parka ljubitelje cveća očekuje mnoštvo raznobojnih cvetnica. Centralno mesto, naravno, zauzima lukovičasto cveće, pre svega lale, narcisi, zumbuli, ukrasni luk, carska kruna i grozdasti đurđevak. Međutim, svoja lepa lica pokazaće i rododendron i ukrasna trešnja. Cvetne predstave u paviljonima svakako treba videti. Značajno mesto ove godine dobijaju takozvane inspirativne bašte. Na ogromnoj površini pripremljeno je nekoliko iznenađenja koje i vi možete premestiti u svoju baštu ako želite. Na površini od sto metara kvadratnih ljubitelje cveća očekuju fascinantne leje sa lukovičastim cvećem modernih boja.

Cvetna polja grozdastog đurđevka, narcisa i lala zadržaće pažnju svakog posetioca Kojkenhofa. Pogled se potom širi na velike vodene površine i na cvetne aranžmane duž obale. Grandiozno drveće daje celoj slici karakter parka, kao i celom Kojkenhofu. Pored velikih cvetnih leja uvek se pronađe poneki lepi dragulj koji se jednostavno može prekopirati. Mali potok vijuga između narcisa i lala posađenih u grupama. Mnoge vrste lukovičastog cveća obeležene su tablicama na kojima su navedene sorte. Prolećno otkriće ove godine je lala Fosteriana Orange Emperior. Mali izdvojeni delovi bašte unose osveženje u kućne bašte. U nekima dominira hladna bela boja i šimšir orezan u različitim oblicima.

Ako želite da uživate u cveću, pravac Holandija!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.