U trendu

Cvetna oaza

Jezerca spadaju u najlepše i najinteresantnije delove bašta, jer oživljavaju prostor biljkama koje bujaju i ogledaju se u mirnoj površini vode, dok žabe i vilini konjici čine životinjski svet ovog malog vodenog sveta.
Kretanje i talasanje vode ne prija ni vodenim biljkama ni životinjama. Alge se same šire, pa se jezerce već posle nekoliko godina ne može ni videti. U malim količinama alge su vrlo korisne, jer vodu snabdevaju kiseonikom, ali ako se budu prebrzo širile, jezerce će izgledati vrlo zapušteno i neugledno, što sigurno ne želite. Prilikom pravljenja jezerceta trebalo bi da vodite računa o tome da najmanje polovina vodene površine ima dubinu od 40 centimetara. Duboka jezerca ne zagrevaju se tako brzo kao plitka i savršen su životni prostor ne samo za lokvanje već i za druge podvodne biljke. Plitke zone jezerceta najbolje su mesto za bujno rastinje koje čine vodene i barske biljke; one su cvetni okvir jezera a istovremeno uzimaju hranljive sastojke iz vode.
Pojava mutne vode teško se može sprečiti ako se u jezerce izlivaju vode pošto se delići zemlje mešaju s biljnim otpacima. Ipak, mućenje vode može se ograničiti tako što ćete zemlju pokriti šljunkom i lagano puštati vodu u jezerce. Po pravilu, voda se čisti posle određenog vremena pošto se razne primese natalože na dnu jezera. Međutim, ni u kom slučaju ne bi trebalo da promenite svu vodu u jezeru jer se time uništava biološka ravnoteža vode. Zato je uvek bolje imati strpljenja i promeniti vodu u samo nekim delovima.
Pravi ukras na vodi su prelepi lokvanji raznih boja. Jezerska ruža ima manje listove nego lokvanj, ali se lakše širi. Tu su i vodeni zumbuli, koji su izuzetan ukras svakog jezera. Sabljasti iris i barski ljiljan svojim dugim listovima nalik na vlati trave daju odličnu kombinaciju s mnogim vodenim biljkama. Još preostaje da postavite stolice i ležaljke pored svog jezerceta i da uživate u prelepom prizoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.