U trendu

Da li je „Nutela“ kancerogena?

U Evropi raste zabrinutost nakon najnovijeg izveštaja koji povezuje kancer i „Nutelu“.  U pitanju je palmino ulje koje Nuteli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja, prenose svetski mediji.

Italijanski gigant „Ferero“ je nedavno pokrenuo reklamnu kampanju, koja uverava korisnike da se u Nuteli koristi palmino ulje i da je ono sigurno za ishranu, prenosi Rojters.

Kako mediji prenose, u maju je evropski organ za kontrolu hrane upozorio da kontaminant koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za decu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbednim.

Strahovi su nastali jer jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagreva na 200 stepeni Celzijusovih, postaje štetno po bezbednost.

Palmino ulje nalazi se u stotinama brendova ove kompanije, ali je Nutela do sada izazvala najveću buru reakcija kod potrošača. Nekoliko trgovinskih lanaca u Italiji i supermarketa bojkotovali su ove proizvode zbog predostrožnosti.

U Fereru nisu bili dostupni za komentar

Ferero insistira da zadrži palmino ulje u svojim proizvodima, uprkos optužbama da ono nije bezbedno, jer kako kažu, reč je o kvalitetu, ne o ceni.

Ova supstanca se, kako su objasnili, koristi da bi se dobila glatka tekstura, koju je nemoguće postići korišćenjem drugih ulja.

“Pravljenje Nutele uz pomoć drugih ulja dovelo bi do zamene originalnog proizvoda, to bi bio korak unazad“, rekao je menadžer nabavke u Fereru.

Ferero bi mogao da koristi suncokretovo ulje, ili ulje repice, ali bi to povećalo troškove pravljenja ovog proizvoda za čak 22 miliona dolara, izračunao je Rojters. U Fereru nisu potvrdili ove podatke, jer nisu bili dostupni za komentar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.