U trendu

Da li znate zašto vinske flaše imaju udubljenje na dnu? Postoje čak 3 genijalna razloga (video)

Većina ljudi je primetila da flaše vina imaju udubljenje na dnu, ali im je uglavnom nepoznato koliko su one važne.

Kada su počele da se proizvode staklene boce za vino, bilo je gotovo nemoguće napraviti flašu sa ravnim dnom. Da bi pakovanje omiljenog pića bilo stabilno, proizvođači su smislili da naprave udubljenje na dnu, što smanjuje staklenu površinu koja treba da se izravna. Ubrzo su i ostale flaše počele da se proizvode po istom principu, pa je flaša sa udubljenjem na dnu postala neka vrsta svetske tradicije.

Postoji još bitnih razloga zbog čega je ovakav izgled flaše za vino bitan.

Naime, udubljenje na dnu flaše omogućava da se vinski talog slegne po samim ivicama baze, što stvara manju verovatnoću da se nađe u vašoj čaši. Niko ne voli zamućeno vino, to je sigurno.

Ovako napravljeno postolje boce je važno i za penušava vina, pogotovo ako vam je stalo da ih otvorite na spektakularan način. Da bi šampanjac „eksplodirao“ u vašim rukama, udubljenje na dnu flaše je neophodno, jer upravo ono stvara talase i veći pritisak kad promućkate sadržaj.

Najinteresantniji razlog za postojanje ovog udubljenja je taj što boca uvek izgleda punija.

Pored toga, oni umešniji baš zbog tih udubljenja mogu da ponesu više flaša istovremeno, a profesionalci ih vešto koriste da na atraktivan način sipaju vino.

Pogledajte i sami.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.