U trendu

Da vam mozak ne „zarđa“ – 5 vežbi

Vežbe poput igre memorije, izbegavanje misaone rutine i opterećenje mozga pomažu u stvaranju neophodnih rezervi neurona.

Svi bi hteli da im mozak celog života funkcioniše besprekorno, ali to nije uvek moguće. Ponekad sluša, ponekad ne.

No, naučnici tvrde da su uspeli da dokažu kako „odgajanje “ mozga ne treba biti zasnovano na sistemu pokušaja i grešaka već na sistematskom radu na njegovom obogaćivanju, što će na kraju rezultirati boljim, srećnijim i ispunjenijim životom.

‘Na vrh mi je jezika’

Naučnici zato daju neka uputstva koja će poboljšati pamćenje onima koji ih prihvate i osigurati da mozak teže „zarđa „. Ističu da je malo onih koji su čuli za pojam kognitivne rezerve.

Ta se teorija zasniva na ideji da ljudi moraju raditi ne samo na očuvanju svojih kognitivnih spsobnosti nego i maksimalno upotrebljavati svoj mozak jer na taj način stvaraju rezerve neurona i imaju jače kognitivne sposobnosti. Dogodi li im se pogoršanje rada mozga, neće imati problema jer će se u rad uključiti rezerve koje su ranije kreirali.

Naučnici ističu da se, na primer, može smanjiti fenomen „na vrh mi je jezika “ ili, tačnije, kad se u kratkom roku ne možemo setiti kako se zove životinja koju upravo gledamo premda smo imali sličnu u detinjstvu, a slika nam se stvorila u sekundi.

Mozak ne voli rutinu

Preporuka je da nikako ne treba zaglaviti u rutini i svakoga dana povremeno se trebamo prisećati nekih reči koje retko koristimo.

Što ih više izgovaramo, to će nam se sindrom „na vrh jezika “ ređe događati. 
Naime, naučnici naglašavaju da mozak ne voli rutinu i svi oni koji uspeju da zaposle mozak i onim što nije rutina imaće više „kognitivnih rezervi “ koje će obezbediti da se „bore “ na mozgu ne povećavaju sa godinama kao što se to događa s licem.

Redosled je izuzetno važan

Kad, na primer, želite da zapamtite što više reči sa liste za kupovinu, nemojte to raditi abecednim redom nego je potrebno sistematizovanje po vrsti (mlečni proizvodi, mes …) jer se tako lakše pamti.

Govorite brzo, sami ili u društvu

Brz govor čini čuda za verbalno kratkoročno pamćenje. Ta je veština izuzetno značajna za održavanje mozga na kvalitetnoj radnoj temperaturi te mu onemogućava prebrzo starenje.

Sami ste? Igrajte igre memorije

Postavite sebi cilj da, na primer, u 30 sekundi izgovorite imena 30 životinja ili 30 vrsta cveća, nameštaja … Takva vežba izuzetno koristi vašem mozgu i održava ga u formi.

Podacima pripremite mozak

Kad treba da rešite neki problem, prikupite što više informacija jer ćete tako aktivirati različite delove mozga i brže naći rešenje, a istovremeno trenirati vijuge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar