Dan kada su teroristi ubili sport (video)

Na današnji dan pre 44 godine dogodio se nezapamćen zločin na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972., kada je palestinska teroristička organizacija upala u olimpijsko selo i otela, a kasnije i ubila 11 izraelskih sportista.

Olimpijske igre u Minhenu bile su jedne od najspektakularnijih što se tiče rezultata koji su tamo ostvareni. Briljirali su sovjetski gimnastičari predvođeni Olgom Korbut, u legendu je ušao “leteći finski policajac“ Lase Viren u atletici, Jugoslavija je osvojila rukometno zlato, dok je košarkaška reprezentacija SSSR-a u dramatičnoj finalnoj utakmici šokirala svet i pobedila favorizirani SAD.

Ipak, ove će Igre najviše ostati upamćene po tome šta se dogodilo u noći petog septembra.

Te noći izraelski sportisti vratili su se iz izlaska i pošli na spavanje. Međutim, palestinski teroristi iz grupe “Crni septembar“ iskoristili su neopreznost organizatora i bez problema upali u Olimpijsko selo i okupirali zgradu u kojoj su bili smešteni izraelski sportisti.

Teroristi naoružani pištoljima, kalašnjikovima i bombama planirali su da otmu izraelske sportiste i razmene ih za dvoje nemačkih terorista, Ulrike Mainhof i Andreasa Badera, kao i 234 palestinska zarobljenika zatvorena u izraelskim zatvorima.

https://www.youtube.com/watch?v=mqoJ28-Ol4o

Međutim, plan nije uspeo. Pred samu zoru osmorica palestinskih terorista predvođenih Lutifom Afifijem i Jusufom Nazalom upali su u paviljon gde su spavali Izraelci. Najprije su zarobili sudiju Josefa Gutfrenda, a onda je krenuo masakr. Rvač Josef Roman i njegov trener Moše Vainberg pokušali su da napadnu teroriste, ali ovi su ih odmah pogubili. Posle toga su zarobili devet Izraelaca i krenuli su pregovori.

Domaćini su reagovali katastrofalno, početnički, totalno nespremno. Posebno čudi reakcija nemačke policije kada se zna da su se mesecima uvežbavali za moguće terorističke napade. Kroz treninge su prošli 26 mogućih vrsta napada, a vežba broj 21 gotovo je identična onoj koja se dogodila. Nemci su nizali grešku za greškom. Najprije su odbili pomoć izraelskih anti-terorističkih jedinica, koji su za razliku od Nemaca bili spremni za ovakve situacije, da bi odlučili da nastave takmičenje na Igrama, koje su pritom i snimali i prenosili na TV-u. Tako su teroristi uživo gledali šta se događa i pratili su sve što radi policija.

Palestinci su uz već poznate zahteve tražili i avion za Kairo. Kako je Izrael odbio da isporuči zarobljene Palestince, sve je ostalo u rukama nemačkog kancelara i dobitnika Nobela za mir Vilija Branda. Brand je u očaju ponudio Palestincima ček, ali uzalud – teroriste novac nije zanimao.

Brand je odbio dolazak Mosada i pokušao je prevarom i policijskom intervencijom da izvuče teroriste van zgrade. Nemačka policija je umesto pilota u avion postavila svoje ljude i činilo se da je trik uspeo jer su na ponudu Palestinci pristali, međutim, sve je krenulo po zlu kada su Nemci shvatili da je otmičara osam, a ne tri kako su mislili.

Konačni epilog haosa koji je usledio: devet ubijenih Izraelaca, pet mrtvih Palestinaca i jedan nemački policajac. Sa dvojicom iz Olimpijskog sela ukupno 11 ubijenih sportista i ukupno 17 poginulih.

Izraelska tajna služba Mosad nije imala nameru tek tako da pređe preko 11 ubijenih sportista i pokrenula je akciju “Božji gnev“ u kojoj su pobijeni svi Palestinci umešani u minhensku tragediju. Osvetničke akcije vođene su po celom svetu, a za posledicu su imale smrt više desetina nevinih ljudi, koji su bili kolateralne žrtve izraelskog besa.

Operacija „Božji gnev“ trajala je skoro 20 godina, ali na kraju su ubijeni baš svi učesnici u napadu. Prva žrtva izraelske osvete bio je predstavnik PLO-a u Italiji, koji je ubijen već u oktobru 1972. godine. Izraelski komandosi su nastavili da love Palestince po celom svetu, sve dok 1992. nije pogubljen i poslednji organizator napada.

„Crni septembar“ je pokušao da uzvrati istom merom i izveo još nekoliko zapaženih akcija protiv izraelskih građana u svetu, ali to nije nimalo pokolebalo Izrael. Osvetnička kampanja Golde Meir bila je tako žestoka da je matična teroristička organizacija al-Fatah raspustila „Crni septembar“, u nadi da će zaustaviti kišu bombi kojom su izraelski avioni svakodnevno zasipali svaku tačku na palestinskom teritoriju za koju je postojala i najmanja sumnja da ima veze sa pokoljem u Minhenu.

Golda Meir je zbog kampanje ubijanja terorista stekla zastrašujuću reputaciju, ali i izazvala niz diskusija o tome da li je sama pokrenula državni terorizam.

Inspiriran ovim događajima, režiser Stiven Spilberg 2005. snimio je odličan film pod naslovom “Munich“ sa Erikom Banom u glavnoj ulozi, prenosi portal Index.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike