U trendu

Dan mrmota: Fil očekuje još šest nedelja zime

Najpoznatiji američki mrmot, „Fil“, izašao je u zoru iz svoje jazbine u Pensilvaniji, ugledao svoju senku i tako, po verovanju, „prognozirao“ još šest nedelja zime za stanovnike Severne Amerike.

Svakog 2. februara, od 1887. godine, u mestu Goblers Nob u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji okupe se ljudi isčekujući da „Fil“ prognozira da li će biti još zime ili stiže proleće, prenosi AP.

Legenda i običaj kaže, ako je današnji dan sunčan, te „Fil“ vidi svoju senku kada izadje, stanovnike Severne Amerike očekuje još šest nedelja oštre zime. U suprotnom, proleće stiže ranije.

Po podacima koji ipak nisu sačuvani za svih 130 godina, mrmot je 103 puta „predvideo“ da će zima potrajati, a 18 puta, uključujući prošle godine, da će se brzo završiti.

„Ako je verovati Filu, koji ipak može da pogreši, ove godine će zima potrajati“, smatraju meštani.

Na brežuljku u Goblers Nobu, 105 kilometra severoistočno od Pitsburga, svake godine okupi se nekoliko hiljada znatiželjnika koji čekaju da „Fila“ „predskaže“ vreme. Lokalne vlasti su za sve koji su uprkos hladnom vremenu došli da vide Fila, organizovala muzičku zabavu i vatromet inspirisan „Zvezdanim stazama“.

„Predvidjanje“ mrmota obično je najavljeno kratkom recitacijom koja je ponekad i odraz aktuelnih dogadja, ali oni ovog puta nisu pomenuti, čak ni izbir Donalda Trampa za predsednika, pesma je danas bila samo o „prognozi“.

„Vreme je jako hladno i vi ste, prkoseći mu ovde, želeći da znate da li će još biti zime ili poleće stiže. Pošto ste celu noć bili budni, a došlo je vreme, ja, Punksutavnei Fil, neću dužiti“, pročitali su gradski čelnici.

„Moj verni sledbenici, moju lepu senku možete jasno videti. Još šest nedelja zime, biće za Vas“, navedeno je u poslanici.

Taj običaj su u SAD doneli Nemci kojima je prognozu proricao jazavac. Potomci Holandjana u Pensilvaniji su jazavce zamenili mrmotima, koji su bili brojni u tom delu SAD.

Ova tradicija predvidjanja kraja zime postoji širom sveta, a u Srbiji se 15. februara očekuje da li će mečka izaći iz zmiskog brloga.

Dan mrmota postao je planetarno popularan kad je snimljen istoimeni film s Bilom Marejem u ulozi čoveka koji dok kao reporter izveštava o „Filu“ neprekidno proživljava isti dan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar